40 éve tért haza a Szent Korona - óriási sorok az Országház előtt

Startlap - Startlap
Kalandos úton tértek vissza a koronázási ereklyék.

A korona az évszázadok során számos viszontagságon ment keresztül: elrabolták, elásták, elzálogosították, külföldön őrizték.

A második világháború után több amerikai és magyar kezdeményezés született a korona hazaszállítására, de a tervek megvalósítását a hidegháború meghiúsította.

A korona és a koronázási ékszerek visszaadására vonatkozó döntést Jimmy Carter elnök hozta meg, aki számára az ereklyék visszajuttatása nem politikai, inkább lelkiismereti és erkölcsi kérdés volt. 1977. október végén titkos tárgyalások kezdődtek az átadásról, de miután ezek híre kiszivárgott, heves vita bontakozott ki: többen ellenezték azt a Kongresszusban, tiltakozott a magyar emigráció egy része is. 1978. január 6-án adta vissza “az amerikai nép képviseletében” Cyrus Vance külügyminiszter az Országházban a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket a magyar népnek.

Tóth Endre történész szerint kollégái, a Nemzeti Múzeum munkatársai közül is csak néhányan tudták, mikor landol a gép. Kiemelte: a korona hazatérésével egy olyan műtárgycsoport érkezett vissza, amely leginkább szimbolizálja a magyar múltat, a magyar történelmet.

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények a legrégebbi koronázási együttes Európában – mondta történész, a az M1 csatorna szombat reggeli műsorában.

A Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulója alkalmából szombaton nyílt nap van az Országházban, ahol a nemzeti ereklyéket a koronázási palást kivételével őrzik.

Forrás: MTI

Képek:  MTI / Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet és a hiteltörlesztési...

képcím

Orbán Viktor bejelentette: nagyobb nyugdíjemelés jöhet januártól

képcím

Választás napján is lehet országos népszavazást tartani