40 éve tért haza a Szent Korona - óriási sorok az Országház előtt

Kalandos úton tértek vissza a koronázási ereklyék.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-01-06 14:12

A korona az évszázadok során számos viszontagságon ment keresztül: elrabolták, elásták, elzálogosították, külföldön őrizték.

A második világháború után több amerikai és magyar kezdeményezés született a korona hazaszállítására, de a tervek megvalósítását a hidegháború meghiúsította.

A korona és a koronázási ékszerek visszaadására vonatkozó döntést Jimmy Carter elnök hozta meg, aki számára az ereklyék visszajuttatása nem politikai, inkább lelkiismereti és erkölcsi kérdés volt. 1977. október végén titkos tárgyalások kezdődtek az átadásról, de miután ezek híre kiszivárgott, heves vita bontakozott ki: többen ellenezték azt a Kongresszusban, tiltakozott a magyar emigráció egy része is. 1978. január 6-án adta vissza “az amerikai nép képviseletében” Cyrus Vance külügyminiszter az Országházban a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket a magyar népnek.

Tóth Endre történész szerint kollégái, a Nemzeti Múzeum munkatársai közül is csak néhányan tudták, mikor landol a gép. Kiemelte: a korona hazatérésével egy olyan műtárgycsoport érkezett vissza, amely leginkább szimbolizálja a magyar múltat, a magyar történelmet.

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények a legrégebbi koronázási együttes Európában – mondta történész, a az M1 csatorna szombat reggeli műsorában.

A Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulója alkalmából szombaton nyílt nap van az Országházban, ahol a nemzeti ereklyéket a koronázási palást kivételével őrzik.

Forrás: MTI

Képek:  MTI / Balogh Zoltán

Mai nap hírei

Az elektromos járművek véget vethetnek a kőolajkorszaknak

szimpatika.hu7 órája

Zlatan megindította a lavinát: több száz játékos az EA ellen – de miről is van most szó?

metabro.hu8 órája

Mi lesz veletek magyar-angol óvodák?

eletforma.hu12 órája

Vele tölti Jennifer Aniston a Hálaadást: fotójára több millió lájk érkezett

joy.hu13 órája

Jakab Péter: Orbán nem látja a kiutat a válságból

demokrata.hu13 órája

Északkeleten jönnek az első hópelyhek!

koponyeg.hu15 órája

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

konyvesmagazin.hu16 órája

Titkos szobát talált a házában a nő - Élete végéig bánni fogja, hogy benyitott

femcafe.hu18 órája