Bolíviában fogták el az olasz terroristát

Startlap - Startlap
Évtizedek óta szerették volna elkapni az olasz hatóságok.

Elfogták Bolíviában Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevényt – közölte a hét végén Jair Bolsonaro brazil államfő egy tanácsadója.

Négy ember halála szárad a lelkén

A most 63 éves Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el. 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült, és közben 1993-ban távollétében életfogytiglani börtönre ítélték a négy gyilkosság miatt.

Évtizedekig élhetett nyugodtan

Brazíliai menedékjoga sokáig komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között. Tavaly decemberben a brazil bíróság elrendelte az olasz férfi letartóztatását, de Battisti tartózkodási helyét nem ismerték, a hatóságok hetekig keresték. Michel Temer volt brazil elnök hivatala decemberben elrendelte Battisti kiadását is Olaszországnak.

Filipe Martins, az új államfő tanácsadója a Twitteren tudatta, hogy Cesare Battistit elfogták Bolíviában, és az olasz férfit visszaviszik Brazíliába, mielőtt “valószínűsíthetően” kiadják Olaszországnak, ahol letöltheti életfogytig tartó börtönbüntetését.

Olasz rendőrök fogják hazaszállítani

Az olasz kormány üdvözölte Battisti elfogását. Matteo Salvini belügyminiszter dicsérte a bolíviai rendőrség és a brazil kormány munkáját. Hangsúlyozta: Battisti olyan bűnöző, aki nem érdemli meg, hogy kényelmesen éldegéljen a tengerparton, hanem ehelyett élete hátralevő részét börtönben kell töltenie. A belügyminiszter közölte: már úton van egy olasz repülőgép Bolívia felé, fedélzetén olasz rendőrökkel és a titkosszolgálat tagjaival.

Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán szintén kifejezte elégedettségét az olasz és a brazil nyomozók együttműködésével kapcsolatban. Olaszország 25 éve vár erre az őrizetbe vételre – jegyezte meg.

Ezúttal sikerült. Battisti nem talál több menekülőutat, ki fogják adni Olaszországnak – mondta Alberto Torregiani, Battisti egyik meggyilkolt áldozatának fia.

Egyszer már elkapták

Battistit Rio de Janeiróban ugyan 2007-ben elfogták, és a bíróság akkor is elrendelte a kiadatását Olaszországnak, de ezt a döntést az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva felülbírálta.

A kiadatás visszautasítása miatt Róma egy időre hazahívta brazíliai nagykövetét. 2011-ben a bevándorlási hivatal állandó letelepedést engedélyezett Battisti számára Brazíliában. Jair Bolsonaro, a január elsején beiktatott új elnök korábban fogadkozott, hogy azonnal elrendeli a szélsőbaloldali terrorista kiadását.

 

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Orvosi Kamara: Belefulladnak a betegekbe a sürgősségi...

képcím

"Olyan ez a kiállítás, mint egy nagyon szép állatkert, csak...

képcím

Kövér László sátáni erőkről beszélt az egyházi vendégeknek