Biden: Több amerikai katona lesz Európában

Startlap - Startlap
Zajlik a madridi NATO-csúcs; megbénulhat az orosz gazdaság; tévedésből lőhették az oroszok a kremencsuki bevásárlóközpontot; egyre több tanker tűnik el a térképről. Az ukrán-orosz válság hírei.

Biden: Több amerikai katona lesz Európában

Az Egyesült Államok jelentősen megnöveli katonai jelenlétét Európában – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán a NATO madridi csúcstalálkozójának első hivatalos munkanapján. (24.hu)

NATO főtitkár: A szövetség a második világháború óta a legnagyobb fenyegetéssel néz szembe

Az ukrajnai háború a NATO kelet-európai erőinek növelését eredményezte, és a szövetségesek várhatóan megállapodnak abban, hogy jövőre közel nyolcszorosára, 40 ezerről 300 ezer főre növelik a gyorsreagálású erőket, emellett Finnország és Svédország felvétele is egyre biztosabbnak tűnik, miután az északi államok a korábban vétóval fenyegető Törökországgal kedd este egyetértési nyilatkozatot írtak alá. (24.hu)

Scholz: Addig küldünk fegyvereket Ukrajnának, amíg szükséges

Jó, hogy az itt összegyűlt országok, de sokan mások is hozzájárulnak ahhoz, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát, pénzügyi eszközökkel, humanitárius segélyekkel, de az Ukrajnának sürgetően fontos fegyverek biztosításával is. Az üzenet a következő: ezt mindaddig folytatjuk, amíg szükséges, hogy az ukránok meg tudják védeni magukat” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a NATO-csúcstalálkozó második napján. (24.hu)

Tévedésből lőhették az oroszok a kremencsuki bevásárlóközpontot

Genya SAVILOV AFP

Valószínűleg egy közeli célpontot akart megsemmisíteni az orosz légierő azzal a rakétával, amely a kremencsuki bevásárlóközpontot találta el – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma. Részletek.

Közlöny: energetikai cégek kerülhetnek állami felügyelet alá

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet arról, hogy állami felügyelet alá vonhatják “a veszélyhelyzet során teendő intézkedések keretében gazdálkodó” szervezetek működését. Ha érdekel, mely cégeket érint, és milyen intézkedéseket tesz lehetővé a rendelet, ide kattints.

A törökök 33, általuk terroristának bélyegzett ember kiadatását kérik Finnországtól és Svédországtól

Ennek előzménye, hogy Törökország belegyezett kedden Svédország és Finnország NATO-felvételébe, a szövetség madridi csúcstalálkozóján aláírták az erről szóló megállapodást. Részletek. 

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati informatikai vállalatok kivonulása miatt

A nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.  A G7 cikke.

Egyre több tanker tűnik el a térképről, miközben orosz olajat szállít

Illusztráció MARIO TAMA GETTY IMAGES NORTH AMERICA Getty Images via AFP

Egyre inkább szeretnék elrejteni az orosz olaj eredetét, ezért kikapcsolják a helyzetjelzőt, főleg akkor, amikor áttöltik egyik hajóról a másikra az árut. A témáról itt olvashatsz bővebben.

Magyarországon is kéz a kézben jár a Covid-szkepticizmus és az oroszbarátság

A Political Capital kutatása azt mutatja, aki hisz a járvánnyal kapcsolatos konteóknak, annak többszörös az esélye arra, hogy a putyini dezinformációt is elhiggye. Oroszbarátságban alig kimutatható a különbség a Fidesz és a Mi Hazánk tábora között. A kutatás eredményeit a Telex cikkében foglalták össze.
 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: GABRIEL BOUYS / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor: Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért...

képcím

Putyin megerősítette, hogy indul a 2024-es oroszországi...

képcím

Vera Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek...