Betiltják a szőrmekereskedelmet San Franciscóban

Az állatvédők szerint ez történelmi lépés.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-03-21 11:50

Betiltják a szőrmekereskedelmet San Franciscóban, erről határozott a város kedden. Az állatvédő csoportok világszerte üdvözölték a döntést, amely 2019. január 1-jén lép hatályba.

A határozathoz fűzött kiegészítés szerint a San Franciscó-i szőrmeárukkal kereskedők számára lehetővé teszik, hogy 2020. január 1-ig kiárusítsák meglévő, március 20-ig rendelt készleteiket.

A törvénysértőket akár ezer dollárig terjedő bírsággal sújthatják.

Wayne Hsiung, a Direkt Action Everywhere állatvédő csoport társalapítója “történelmi lépésnek” nevezte közleményében a San Franciscó-i döntést. Mint fogalmazott, ez a példa világszerte új hullámot indíthat el az állatok védelmével kapcsolatos törvényhozásban. A Human Society International állatvédő szervezet ugyancsak üdvözölte a törvényt.

San Francisco a legnagyobb amerikai város, amelynek döntéshozói megszavazták a szőrmekereskedelem betiltását. A döntést előterjesztő Katy Tang hangsúlyozta: évente több mint 50 millió állatot ölnek meg világszerte a divatipar kiszolgálására.

A város szőrmekereskedői tiltakozásukat fejezték ki megélhetésük veszélybe kerülése miatt. A West Coast Leather kereskedőcég vezetője, Skip Pas kifogása szerint nem a helyi döntéshozóknak, hanem népszavazásnak kellett volna dönteniük az ügyben.

San Francisco Assisi Szent Ferencről, az állatok védőszentjéről kapta a nevét, s a város jellemzően a társadalmi lelkiismeret pártján áll az üzleti világgal szemben. Az önkormányzat korábban megtiltotta a mentolos és egyéb ízesített dohánytermékek forgalmazását, két éve pedig azzal hívta fel magára a figyelmet a város, hogy megszavazta a fizetett szülői szabadságot, amely hat heti fizetett szabadságot biztosít a magánszemélyek alkalmazottainak.

A törvény a belvárosban mintegy 50 üzletet érint. A használt ruhákat forgalmazó üzletek, zálogházak és nonprofit vállalkozások számára továbbra is engedélyezik vintage és használt szőrmék árusítását.

A San Franciscó-i szőrmekereskedelem évente 40 millió dolláros (10 milliárd forintos) bevételt jelent a becslések alapján, a város szerint azonban a tilalom nem okoz jelentős kárt a helyi gazdaságnak.

Korábban a kaliforniai West Hollywood és Berkeley tiltotta meg városában a szőrmekereskedelmet.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: Thinkstock

Mai nap hírei

Vonulásos tüntetést tartottak Budapesten

demokrata.hu11 órája

A férfiak jobban, a nők tovább szenvednek a koronavírustól

napidoktor.hu14 órája

Nem lesz elég karácsonyi pulyka, ha nem engedik el a kelet-európai idénymunkásoknak a karantént

agroinform.hu14 órája

Élőben jelentkezünk az október 23-i megmozdulásokról

ezalenyeg.hu14 órája

Le szoktad takarni a nyilvános toalett ülőkéjét papírral? Soha többé ne tedd!

joy.hu15 órája

„Szeretni tanultam tőled, Papa” – Szilágyi Lilu levele nagypapájához, Gyarmati Dezsőhöz

wmn.hu15 órája

„Sárga por jön Kína felől” – figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjanak otthon Észak-Koreában

szeretlekmagyarorszag.hu15 órája

Kalapácsot ragadott, leverte a Baross úton a Lenin út 18 táblát a győri polgármester

168ora.hu17 órája