Betiltja a Facebook a fehér nacionalizmust és szeparatizmust

Az intézkedés a közösségi hálóra és az Instagramra vonatkozik.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-28 11:05

forrás: iStock

A döntés, amelyet a jövő héttől ültetnek gyakorlatba, a Facebook közösségi hálóra és az Instagram képmegosztó oldalra vonatkozik – írja az MTI.

Tágabb értelemben nézték a fogalmakat

Az óriáscég közölte: a Facebook irányelvei már régóta tiltják a mások elleni, faji, etnikai vagy vallási alapú  gyűlöletkeltést. Ebbe mindig is  beletartozott a fehér felsőbbrendűség hirdetése. A cég azonban nem alkalmazta irányelveit a fehér nacionalizmust és a szeparatizmust népszerűsítő tartalmakra, mivel a nacionalizmust és a szeparatizmust tágabb értelemben értelmezte. Példaként az amerikai büszkeséget és a baszk szeparatizmust hozta fel, amelyek sokak identitásának részét képezik a Facebook szerint.

Nem az etnikai büszkeség kiirtása a cél

A közösségi hálót működtető cég azzal folytatta indoklását, hogy az utóbbi három hónapban a civil társadalom és a tudományos élet tagjaival folytatott párbeszéd nyomán arra a következtetésre jutott: a nacionalizmust és a szeparatizmust nem lehet érdemben elválasztani a fehér felsőbbrendűség ideológiájától és a gyűlölködő csoportoktól. A Facebook leszögezte: a fehér emberek továbbra is kifejezhetik etnikai örökségük iránt érzett büszkeségüket, de a fehér nacionalizmus és szeparatizmus támogatását a közösségi oldal nem fogja tolerálni.

A Christchurch-i mészárlás miatt döntöttek így

A Facebook a bejelentést tizenkét nappal az új-zélandi Christchurchben mecsetek ellen elkövetett merénylet után tette. Az elkövető, az ausztrál állampolgárságú, fehér Brenton Tarrant ötven muszlimot (köztük nőket és gyerekeket) gyilkolt meg. A merényletet a Facebookon élőben közvetítette. Az internetes óriáscég néhány nappal a merénylet után azt közölte, hogy a tömeggyilkosságot élőben megtekintő mintegy kétszáz ember egyike sem jelezte a videót a közösségi oldal moderátorainak.

Nem egyértelmű, hogy mi alapján fogják kiszűrni ezeket a tartalmakat

A Facebook mesterséges intelligenciát használ és gépi tanulásra hagyatkozik a kérdéses tartalmak kiszűrésében, de felhasználóira is számít abban, hogy jelentsék a cég irányelveit megsértő anyagokat. A felhasználók jelentései emberi moderátorok elé kerülnek, akik eldöntik, mi legyen a kérdéses tartalmakkal. Emellett számítógépes felismerő programokat használ az erőszakot megjelenítő tartalmak felismerésére. Mindazonáltal nem világos, hogy a jövőben a közösségi oldal milyen módon tudja kiszűrni a nem kívánt tartalmú, élőben közvetített videókat.

Élet a gyűlölet után

Az döntéssel kapcsolatban a Facebook bejelentett egy új gyakorlati intézkedést is. Ha valaki a fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos kifejezésekre keres rá a közösségi oldalon (pl. heil Hitler), azt automatikusan a Life After Hate (Élet a Gyűlölet Után) nevű civil szervezet honlapjára irányítja át a Facebook. A szervezet korábbi szélsőségesekből áll, céljuk segítséget nyújtani azoknak, akik a gyűlölködés csapdájába estek.