Kiemelt Hírek 2018. július 03.

Bárki meg tudja nézni, hol történik a legtöbb betörés hazánkban

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 03.
Bár csökkent a bűncselekmények száma, még így is rengeteg a bejelentés.

Bűnügyek, gazdasági és statisztikai adatok, valamint a társadalmat érintő információk lekérésére is használható a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács alkalmazása, amely a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) nevet viseli. A használatával megtudhatjuk például, mennyivel csökkent a bűnözés, hol volt a legtöbb ittas vezetés vagy a legtöbb lakásbetörés hazánkban – írja a lechnerkozpont.hu.

Ami a betöréseket illeti, a 2012-ben mért 451 259 bűncselekményhez képest 2016-ban jelentősen kevesebbet, 277 166 esetet regisztráltak, ami több mint 38%-os csökkenés a korábbiakhoz képest.

Az alkalmazással szezonális bontásban is megnézhetjük, hol és mikor történt a legtöbb betörés az Magyarországon. Nem meglepő, de például Siófokon a nyári hónapokban kiugróan magas ez a számadat, míg Kaposváron például az év vége felé van több ilyen típusú bűncselekmény.

A legtöbb betörés a fővárosban és Kelet-Magyarországon történt a tavaly, míg a legbiztonságosabb területei hazánknak az Észak-Dunántúlon fekvő települések. Budapesten főleg azokban a kerületekben van a legtöbb betörés, ahol több családi ház is van, függetlenül attól, hogy mennyire drága környékről van szó. A legrosszabb kerület a II., ahol tavaly minden 425. lakásból jelentettek betörést. Ennél csak két borsodi és két Heves megyei járásban mértek magasabb értékeket országszerte.

Keresés az oldalon