Kiemelt Hírek 2018. szeptember 05.

Az Országos Közegészségügyi Intézet ingyen bevizsgálja az otthoni csapvized

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 05.
Az ólomnak nincs se íze, se szaga, de veszélyes lehet. A szakértők hasznos tippeket is elárultak.

A hazai ivóvíz alapvetően jó hírnek örvend, a helyzeten azonban ronthat, ha maradtak ólomcsövek az épület vízvezetékében. Az ólomcsövekből, amik 1945-ig voltak igazán népszerűek, de még a hetvenes évekig használatban maradtak, az egészségre ártalmas ólom kioldódhat az ivóvízbe. Az Országos Közegészségügyi Intézet új programjának keretében ingyen bevizsgálja az otthoni csapvíz ólomtartalmát – írja a Bors.

Ez azért szükséges, mert az ólomnak nincsen semmilyen íze, szaga. Erről meggyőződni csak vizsgálati eredménnyel tudunk. Ha fémes ízt érzünk a vízben, az biztos, hogy nem ólom

– fejtette ki dr. Vargha Márta, az intézet vízhigiénés osztályának vezetője, ahol idén elindították a Nyitott labor projektet, amelynek során a következő három évben 3000 vízmintát díjmentesen megvizsgálnak. Hozzátette: a csapra szerelhető szűrők közül nem mindegyik alkalmas az ólom kiszűrésére, ezeknek a berendezéseknek a vizsgálata éppen folyamatban van.

Jelentkezz!

Akit érdekel a proggram, az olom@oki.antsz.hu címen jelentkezhet e-mailben. Ezután személyesen, vagy postán átveheti a mintavételhez szükséges speciális eszközöket, amikkel a tájékoztató alapján megcsinálhatja a mintavételt. A mintavételi csomagot személyesen vagy postán lehet visszajuttatni az intézménybe.

A lap által megkérdezett belgyógyász elmondta: az ólom elsősorban a csontokat és az izmokat támadja meg, de életveszélyes állapotot csak az ivóvizekben megtalálhatónál nagyobb mennyiségben okoz. Ettől függetlenül vigyázni kell vele, az anyag különösen a gyerekek és a kismamák számára lehet veszélyes.

A szakértők két hasznos tippje: 

  • Érdemes hideg vízzel kezdeni a forralást, mert a meleg víznek sokkal nagyobb a fémoldó képessége.
  • Reggelente nem árt körübelül egy percig folyatni a csapot, hiszen éjszaka órákon keresztül pang a csövekben a víz.

Keresés az oldalon