Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillagos étterme

Startlap - Startlap
Ezzel Magyarország felkerülhet a gasztroturisták térképére is.

Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal minősített étterme. A Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megőrizte egy-egy Michelin-csillagát. Ajánlott étteremként bekerült a kalauzba az Olimpia étterem, Széll Tamás Belvárosi Piacon működő étterme, a Stand 25 pedig Bib Gourmand minősítést kapott. Az elismeréseket hétfő este gálaműsor keretében adták át Budapesten, a Várkert Bazárban, ahol bemutatták a 2018-as európai Michelin-kalauzt.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon.

Horváth Ádámnak, az Onyx séfjének Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója adta át az elismerést jelképező séfkabátot és a kiadványt, amelyben ezúttal két csillaggal szerepel az étterem.

MTI Fotó: Kovács Tamás

A séf elmondta, hogy az Onyx konyháján nagyon sok műhelymunka folyik, a csapat minden tagjának van lehetősége az ötletelésre. Horváth Ádám 2016 augusztusában vette át az Onyx vezetését, kezdetben azon dolgozva, hogy megmaradjon a korábban már elnyert Michelin-csillag. Mint mondta, rengeteg energiát fektettek a megújulásba is. “Biztosan teher is bizonyos szinten a két Michelin-csillag. Eddig is sok múlt rajtunk, hiszen nagyon fiatalon vettem át a konyhát, de a csapattal mindig is célként lebegett a szemünk előtt, a két csillag. Azt, hogy ez ilyen gyorsan megtörtént, azoknak köszönhetem, akik mellettem állnak és dolgoznak” – emelte ki Horváth Ádám.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint komoly elismerése a magyar gasztronómiai világ fejlődésének, hogy egyik éttermünket két csillaggal is elismerték a szakemberek. “Kétségbevonhatatlan bizonyítéka ez annak, amit az utóbbi időben hangsúlyozunk: Magyarországon a gasztronómiai forradalom időszakát éljük. A két csillagos elismerés kimagasló teljesítmény, hiszen nincsen két csillagos étterme Csehországnak, Lengyelországnak, Horvátországnak, ahogy Norvégiának és Finnországnak sincs. Büszke vagyok a séfjeinkre, az éttermeinkre, a gasztronómiánkra – mondta, hozzátéve: bízik abban, hogy gyarapodni fog a csillagok száma.

“A következő cél a három Michelin-csillag és hogy vidéken is legyen Michelin-csillagos éttermünk” – emelte ki.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy “a magyar turizmus rekordokat dönt, és a célunk az, hogy Magyarország felkerüljön a gasztroturisták térképére is. A gasztronómiai turizmus egyre inkább felértékelődik a világ turizmusában. Azt tapasztaljuk, hogy egy térség gasztronómiai kínálata meghatározó lehet az utazási döntés meghozatala során. Célunk eléréséhez ez a mostani esemény is hozzájárulhat, hiszen a magyar sajtó mellett spanyol, olasz, görög, francia, német és brit újságírók is szép számmal érkeztek, akik hírünket viszik a világban” – tette hozzá Guller Zoltán.

A Michelin egy új díjat is átadott a magyar fővárosban: ez annak a séfnek járt, aki mentorként a legtöbbet tette a fiatal tehetségek inspirálásáért. A díjat a francia Christian Constant érdemelte ki.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Emellett bejelentették a legtehetségesebb ifjú séfnek járó díjat is, amelyet tavaly osztottak ki először – Ezt ebben az évben a 27 éves brit Niall Keating kapta.

A díjátadó gálán Alexandre Taisne, a Michelin Food & Travel vezérigazgatója kiemelte: Budapest tökéletes helyszín arra, hogy ezt a nagyszabású eseményt vendégül lássa és hogy itt ünnepeljék Európa Michelin-csillagos éttermeinek séfjei a Michelin-család új tagjait. Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója pedig megköszönte mind a nagyjából 120 ide érkező séfnek azt, hogy eljöttek és azt mondta: ezzel a budapesti esemény a gasztronómiai tehetség egyik legnagyobb gyűjtőhelyévé vált a Michelin Guide történetében.

Sárközi Ákos, a Borkonyha séfje átveszi az étteremnek ítélt Michelin-csillagot Michael Ellistõl
MTI Fotó: Kovács Tamás
Palágyi Eszter, a Costes étterem séfje átveszi az étteremnek ítélt Michelin-csillagot Michael Ellistõl
MTI Fotó: Kovács Tamás
Tiago Sabarigo, a Costes Downtown séfje átveszi az étteremnek ítélt Michelin-csillagot Michael Ellistõl
MTI Fotó: Kovács Tamás
Szulló Szabina és Széll Tamás, a Stand25 étterem séfjei átveszik az ajánlott étteremnek ítélt elismerést Michael Ellistõl
MTI Fotó: Kovács Tamás
Ádám Csaba, az Olimpia étterem séfje átveszi az étteremnek ítélt Michelin-csillagot Michael Ellistõl
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: MTI – Kovács Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Jóval kevesebb szavazatot kapott Orbán a Fidesz-kongresszuson, mint...

képcím

A matyóba öltöztetett Tóth Gabi kicenzúrázva énekelte saját...

képcím

A magyar tüdőspecialista elmondta, milyen sorrendben támad a...