Az igazi Rex felügyelő: 16 éve dolgozik kutyákkal a szabolcsi rendőr

A főtörzszászlós maga trenírozza az állatokat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-06 16:53

Fotó: police.hu

Nyolc év után nyugdíjazták Zsadányi Mihály főtörzszászlós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság kutyás alosztályának bűnügyi technikusa mellől kutyáját, az Ice névre hallgató német juhászt. Ekkor érkezett Mimi, egy újabb nőstény, aki méltó utódja mesterének – írja a police.hu.

Zsadányi főtörzszászlós 1993-ban kezdte rendőrségi karrierjét, majd 2002-ben indult kutyás pályafutása, miután felkérték a debreceni kutyavezetők szekciójának irányítására.

Vidéken nevelkedtem, az állatok szeretete és a kötelességtudat belém ivódott, de szakmailag csak itt kezdtem komolyabban foglalkozni a négylábúakkal. Négy év múlva Szabolcs megyében az egyik kolléga nyugdíjba ment, megüresedett egy hely, így állomáshelyet váltottam. Mivel a tudás iránti vágyam nagy volt, áthelyezésemet követően szaktanfolyamokon képeztem magam. Elvégeztem a szagazonosító, nyomkövető, kábítószer-kereső, kutyakiképző-segédi, mentori és bűnügyi technikai tréningeket. 2009-től már ezzel a tudással felvértezve álltam hadrendbe a gyakorlati vonalon. Nyomkövető kutyámat, Fantát Dunakesziről kaptam 2007-ben

– mesélte a rendőr. Fanta egy idősebb kutya volt, vele csak három évig dolgozott, őt követte az akkor még hároméves Ice, akinek korán megmutatkoztak “rendkívüli adottságai”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: police.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy éven át szünet nélkül tréningeztünk, összeszoktunk. Megtanulta, hogy miként lehet boldogulni városi közegben. A frekventált helyek könnyebben összezavarhatják a kutyák szaglását. (…) Közös munkával elértük, hogy bármely helyzetben megállta a helyét. 

Hét évvel ezelőtt Ice segített elkapni egy gávavencsellői elkövetőt, aki a helyi kisbolt ajtaját próbálta felfeszíteni, de a riasztó megszólalt, és elmenekült. A kutya szagot fogott a tolvaj hátrahagyott kerékpárjáról, majd az erdő széléig követte a nyomot, egészen az avarban hasaló tettesig. Olyan eset is volt, amikor Ice négy kilométernyi nyomkövetés után kiszagolt egy kólásdobozt, rajta az elkövető ujjlenyomataival.

Ice német juhász szuka, kitűnő tulajdonságai, fáradhatatlansága, jó idegrendszere és hatalmas szíve tette alkalmassá a pályára. Aktív szolgálati ideje alatt 200–300 helyszínen dolgozott, majd tavaly nyugdíjba vonult. Ekkor úgy éreztem, hogy állatorvosának is fontos jeleznem, hogy elfáradt. Ízületein és mozgásán már észre lehetett venni, hogy kiszolgálta az idejét. A tapasztalat és a tudás birtokában van, de már nem olyan dinamikus, megérdemli a pihenést

– mesélte a főtörzszászlós, aki megvásárolta a rendőrségtől Ice-ot. De hiába a fáradtság, az öreg német juhász a régi terepre vágyik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: police.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha hazaviszem, látom rajta, hogy hiányzik neki a megszokott környezet, a zsarugárda. Amikor a telephelyre érkezünk, mindig az az első dolga, hogy a kennelek előtt büszkén végigvonul, éreztetve, hogy megérkezett a rangidős négylábú.

Mimi már három és fél éves, őt is Zsadányi Mihály trenírozta. A fiatal nőstény tiszteli idősebb “kollégáját”, igyekszik eltanulni a fortélyokat Ice-tól. A szuka legutóbb Kislétrán mutatta meg, mit tud, ahol egy LCD-televíziót loptak el egy lakásból. 

Ahogy kiérkeztünk, egy lábnyomcsapásból vett szimattal azonnal indult. Nyitott telkeken keresztül 400–500 méternyire kocogott az ottfelejtett szag után, és az egyik ház lépcsőjénél jelezte a révbe érést. Az ott lakó férfi később beismerte a bűntényt, majd a nyomozók a kertben meg is találták a tv-t is.