Kiemelt Hírek 2020. március 31.

Az Európai Bizottság megvizsgálja a felhatalmazási törvényt

bubba Kiemelt Hírek 2020. március 31.
Ursula von der Leyen a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kiadott keddi nyilatkozatában azt mondta, "most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat". Esti hírösszefoglaló.

Az Európai Bizottság megvizsgálja Orbán Viktor felhatalmazási törvényét

Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője közölte: az Európai Bizottság (EB) megvizsgálja a magyar parlament által hétfőn elfogadott felhatalmazási törvényt és annak kormányzati végrehajtását. Mamer ismertette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke álláspontját a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kedden kiadott nyilatkozatát. Ebben az EB elnöke hangsúlyozta az újságírók szabad munkavégzésének fontosságát. Minderről bővebben itt írnak.

Müller Cecília megszólalt a kiskorú fertőzöttekről: Van olyan köztük, akinek (…) segíteni kell, hogy megfelelően történjen az oxigéncsere 

Az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília tájékoztatott a koronavírus eddigi 16 magyarországi áldozatának előzetes egészségi állapotáról és a fiatal fertőzöttekről. Ezenkívül elmondta, mit tehetnek azok a külföldről hazatérők, akik nem tudnak otthonukban karanténba vonulni, például egy, már ott lévő idős beteg miatt, valamint azt is, van-e még lehetőség nyaralóba költözni a karantén idejére. Müller a fitnesztermek bezárásának kérdéséről is szólt. Részletek itt.

Kínai elemzők napra pontosan megjósolták, mikor tetőzik a koronavírus-járvány Amerikában és Európában

Az egyik legnagyobb kínai biztosító, a Ping Annak makrogazdasági és egészségügyi elemzői megvizsgálták, hogy a világ nyolc, koronavírussal leginkább sújtott országában milyen stádiumban jár a járvány, és mikor következhet be fordulat a vírus kezelésében. Az eredményeiket erre a linkre kattintva ismerheted meg.

Tovább változtat a nyitvatartásán az Aldi

A vásárlók érdekében ismét módosít az üzletei nyitvatartásán az Aldi. Részletek itt.

Kapás Boglárka elkapta a koronavírust

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A világbajnok úszó egy Facebook-videóban jelentette be a hírt, amelyben állapotáról is beszámolt. Íme a felvétel.

A koronavírus elleni küzdelem támogatására máris átultaltak Brüsszelből több mint 100 milliárdot Magyarországnak, és ez még csak a kezdet

A Portfolio számításai szerint az elmúlt napokban 108 milliárd forint EU-támogatást utalt át Magyarországnak Brüsszel, és a következő két hétben is nagy összegre számíthatunk. Ez egy pár hónappal előrehozott kifizetés, de tényleges plusz pénzt is kapunk. Viszont annak köszönhetően, hogy az élen járunk az uniós támogatások gyors kiszórásában, ezért alighanem elesünk 4,748 milliárd eurótól, másik 13 tagállamtól együtt. Részletek itt.

Molnár Zsolt: Páratlan nemzeti összefogást jöhetett volna létre, (…) Orbán Viktor elutasította a magyar nép és az ellenzék kinyújtott kezét

Molnár Zsolt szocialista parlamenti képviselő szerint a Fidesz nem a vírus, hanem az ellenzék ellen indított harcot a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról szóló törvénnyel. Molnár a témáról az ATV-nek nyilatkozott. Videó és további részletek itt.

A Kínai Betegségellenőrzési Központ igazgatója szerint a legnagyobb hiba, amit a nyugat elkövet, hogy maszk nélkül mennek utcára az emberek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a hivatalos magyar álláspont szerint a szájmaszk viselése csak a fertőzöttek számára javasolt. Ennek ellentmond George Gao véleménye, aki a Kínai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ igazgatója, és aki szerint óriási hibát követünk el, amikor fedetlen arccal hagyjuk el az otthonunkat. Mivel indokolja mindezt Gao? Innen kiderül.

A TV2 elnöke kivásárolta az IndaMediából a KDNP-s Oltyán tulajdonrészét, és most “minden politikai oldaltól független” újságírást vár az Index.hu-tól

Vaszily Miklós megvásárolta az IndaMedia Csoport 50 százalékos tulajdonrészét Oltyán Józseftől, aki a KDNP tagjaként a 2018-as országgyűlési választás után lelkesen ünnepelte a fideszes győzelmet, és nem mellesleg negatív véleménnyel volt az IndaMediához szorosan kötődő Index.hu-ról. Vaszily 2019 óta a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatóságának elnöke, előtte az Echo TV, illetve a közmédia vezérigazgatója volt. Ebben a cikkben elolvashatod, hogyan reagált a hírre Dull Szabolcs Index-főszerkesztő, valamint kiderül, miért vásárolta be magát Vaszily az IndaMediába, és mik a tervei a jövőre.

“Szokatlan csendet” jegyeztek fel a párizsi zajmegfigyelő állomások

Fotó: VCG Wilson/Corbis via Getty Images

Zuhannak a decibelek a Bruitparif, vagyis a Párizs és környéke zajszennyezését mérő ügynökség zajtérképén a Franciaországban március 17-én elrendelt kijárási korlátozások óta. Egyes utcákban egy hét leforgása alatt 90 százalékos zajcsökkenést mértek. Ha ide kattintasz, számos fotót találsz az üresen kongó francia fővárosról, és megtudhatod, minek köszönhető a leginkább az újdonsült Párizsi csend, illetve hol tapasztalták a legfeltűnőbb változásokat. 

 

Keresés az oldalon