Az autista vásárlók nyugalma érdekében "csendes órát" vezet be egy áruházlánc

Startlap - Startlap
Még a kasszák kódleolvasóinak csipogását is elcsendesítik, és a dolgozók sem tologatják a kosarakat.

Autista vásárlói érdekében heti egy “csendes órát” vezetett be a brit Morrisons szupermarketlánc – számolt be az MTI a BBC alapján.

A cég 439 brit élelmiszerboltjában minden szombaton 9 és 10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak csipogását, valamint a hangosbeszélőt sem használják.

Az autizmussal élők vagy autista gyereket nevelők közül sokakban vált ki szorongást, stresszt a vásárlás a nagy élelmiszerboltokban. Idén teszteltük a csendes órát néhány üzletünkben, megtaláltuk, melyik időszak lenne a legjobb és további intézkedésekkel tettük még kedvezőbbé a környezetet

– írta blogjában a Morrisons. A csendes óra idején a dolgozók is kevesebbet tologatják majd a bevásárlókocsikat és a kosarakat, továbbá feliratokat helyeznek el a boltokban feliratokat, amelyeken tájékoztatják a vásárlókat a változtatásokról.

A brit Országos Autizmus Társaság (National Autistic Society) örömmel fogadta az intézkedést, amit feltehetően először a Morrisons élelmiszerlánc vezetett be összes üzletében. Más láncok is elindítottak hasonló kezdeményezést: egy brit játékbolthálózat (The Entertainer) 145 áruházában kapcsolja le a zenét az első nyitvatartási órában szombatonként az autizmussal élő gyermekek kedvéért.

Az autizmus spektrumzavar nevű idegi-fejlődési rendellenesség (ASD) többek között a kommunikációs képességekben, a társas viselkedésben, a normálistól eltérő magatartási szokásokban nyilvánul meg. Az ADS-sel élők érzékelése a normálistól eltérően működhet, hangokkal, érintéssel, vizuális ingerekkel vagy szociális gesztusokkal szemben csökkent vagy túlzott érzékenységet is mutathatnak.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Házimunka: a stresszkezelés meglepő módja

képcím

Így jelzi a tested, ha túl sok a stressz

képcím

„Először azt mondták, stressz - de most négyes stádiumú...