Az autista vásárlók nyugalma érdekében "csendes órát" vezet be egy áruházlánc

Még a kasszák kódleolvasóinak csipogását is elcsendesítik, és a dolgozók sem tologatják a kosarakat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-20 17:07

Fotó: Thinkstock

Autista vásárlói érdekében heti egy “csendes órát” vezetett be a brit Morrisons szupermarketlánc – számolt be az MTI a BBC alapján.

A cég 439 brit élelmiszerboltjában minden szombaton 9 és 10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak csipogását, valamint a hangosbeszélőt sem használják.

Az autizmussal élők vagy autista gyereket nevelők közül sokakban vált ki szorongást, stresszt a vásárlás a nagy élelmiszerboltokban. Idén teszteltük a csendes órát néhány üzletünkben, megtaláltuk, melyik időszak lenne a legjobb és további intézkedésekkel tettük még kedvezőbbé a környezetet

– írta blogjában a Morrisons. A csendes óra idején a dolgozók is kevesebbet tologatják majd a bevásárlókocsikat és a kosarakat, továbbá feliratokat helyeznek el a boltokban feliratokat, amelyeken tájékoztatják a vásárlókat a változtatásokról.

A brit Országos Autizmus Társaság (National Autistic Society) örömmel fogadta az intézkedést, amit feltehetően először a Morrisons élelmiszerlánc vezetett be összes üzletében. Más láncok is elindítottak hasonló kezdeményezést: egy brit játékbolthálózat (The Entertainer) 145 áruházában kapcsolja le a zenét az első nyitvatartási órában szombatonként az autizmussal élő gyermekek kedvéért.

Az autizmus spektrumzavar nevű idegi-fejlődési rendellenesség (ASD) többek között a kommunikációs képességekben, a társas viselkedésben, a normálistól eltérő magatartási szokásokban nyilvánul meg. Az ADS-sel élők érzékelése a normálistól eltérően működhet, hangokkal, érintéssel, vizuális ingerekkel vagy szociális gesztusokkal szemben csökkent vagy túlzott érzékenységet is mutathatnak.

 

Mai nap hírei

Szoktál 40 fokon mosni? Nem éri meg, óriási hibát követsz el

femcafe.hu12 órája

Bevásárlólista a koronavírus-járvány második hullámára – mit vegyünk és mit ne?

agroinform.hu12 órája

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

konyvesmagazin.hu13 órája

Visszaállították a schengeni belső határon a határellenőrzést

demokrata.hu14 órája

Járvány: újabb kormányfői vizit, mozgósítás, a teszt beszerzési ára az ötezret sem éri el

szabadeuropa.hu15 órája

Rengeteg net és korlátlan beszélgetés is elérhető a Vodafone új csomagjaihoz

mmonline.hu16 órája

Kivonulhat Európából a Facebook és az Instagram

gsmring.hu18 órája

Sharon Stone elárulta, ki csókol a legjobban Hollywoodban

joy.hu19 órája