Az ÁSZ-elnök megmagyarázta, hogy miért jó nekünk a túlóratörvény

Domokos László a további központosítások mellett is érvelt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-02 09:06

Domokos László MTI/Soós Lajos

Újévi interjúban magyarázza Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke, miért jó a túlóratörvény, és miért hihette néha azt a közvélemény, hogy a túlárazás korrupciót jelent – írja a Világgazdaságban megjelent beszélgetést szemlézve a hvg.hu.

A túlórakeret emelése a gazdaság kifehérítését szolgálja

„A túlórakeret emelésében az online pénztárgépekkel és az EKÁER-rel indult gazdaságfehérítés újabb, fontos eszközét látom” – nyilatkozta Domokos László a Világgazdaságnak. Az Állami Számvevőszék elnöke arról beszélt: „az a vállalkozó, aki jelentős megrendelést kapott, eddig is megoldotta, hogy a dolgozói elvégezzék a munkát, legfeljebb eddig csak zsebbe, feketén mentek ilyenkor a pluszmunkáért járó juttatások”. A túlóratörvény pedig legalizálja ezt a helyzetet – ez Domokos szerint legalább azt jelenti, hogy „most mindenki számára tisztább helyzet keletkezik”.

A tervezők nem vesznek tudomást a kivitelezési lehetőségekről

De beszélt az állami projektek túlárazásáról is – igaz, a kérdés arról szólt, hogy a Soroksár-Kelebia vasút fejlesztését a kormány nem vállalta, annyira drága lett volna. Domokos szerint a baj az volt korábban, hogy „sok esetben csak a politikai döntés született meg egy-egy nagy beruházásról, a szakmai előkészületek, a gazdaságossági-megvalósíthatósági vizsgálatok a háttérben maradtak, de arra is volt szép számmal példa, hogy a tervezők nem vettek tudomást a kivitelezési lehetőségekről”.

A megvalósításoknál így megugrottak a költségek akár 60-70 százalékkal is, és emiatt a közvélekedés általában rögtön korrupciót kiáltott.

Még több központosítást

Ráadásul az állam saját maga drágította meg a beruházásokat, hiszen az építőcégek az egyik beruházást hagyták ott egy másikért. De szerinte megvan a megoldás is: még nagyobb központosításra van szükség.

Mai nap hírei

Erős földrengés volt Ausztriában, a magyar határtól 25 kilométerre

metropol.hu2 órája

Tankolj ma, mert szerdától drágább lesz

gepmax.hu14 órája

Fecsó egyszerre két lánnyal csalta meg Vasvári Vivient, és erről videó is készült

promotions.hu15 órája

Változnak a csok és a lakásfelújítási támogatás feltételei

bank360.hu16 órája

Milliárdos üzlet a magyar találmány – a világon mindenhol sorban állnak érte

agroinform.hu17 órája

Cseh külügy: keményebb volt az orosz reakció, mint vártuk

demokrata.hu18 órája

Elhunyt a holland élvonal legeredményesebb labdarúgója

m4sport.hu19 órája

A héten négyféle oltóanyag érkezik

vg.hu19 órája