Ausztriai munkavállaláson töröd a fejed? Ezt vedd figyelembe!

Startlap - Startlap
Nyugati szomszédunk évtizedek óta igen vonzó terepet jelent azok számára, akik szívesen indulnak hazánkból külföldre munkát vállalni.

Az egyik legfőbb előnye, hogy közel van, jól ismerik és egyes szélsőséges esetektől eltekintve nagyra becsülik a magyarokat. Mielőtt azonban útnak indulunk, érdemes néhány dolgot végiggondolni, nehogy csalódásban legyen részünk.

Némettudás nélkül korlátozottak a lehetőségek

Bár van rá esély, hogy az elmúlt évtizedekben kivándorolt magyarokkal hoz össze a sors és így nyelvtudás nélkül is dolgozhatunk kint, ha nincs ilyen kilátásban, ne induljunk el alap nyelvismeret és tanulásra való nyitottság nélkül. Olyan területeken, ahol emberekkel kell kapcsolatba lépni (pincér, felszolgáló munkák, bolti eladó, gyermekfelügyelő, óvónő, nővér, orvos stb.) nélkülözhetetlen, hogy akadály nélkül beszélgetni tudjunk az osztrák átlagemberekkel.

Ha pedig olyan területen dolgozunk, ahol nem kell kiszolgálni vagy segíteni embereket, akkor nagy valószínűséggel együtt kell dolgozni másokkal. Az ehhez szükséges egyeztetésekhez is kell idegennyelv, jó eséllyel a német. Ezen a területen valószínűleg sok-sok náció képviselőivel fogunk találkozni (török, pakisztáni, afrikai, albán stb.), így nem kell nagyon igényes nyelvtudással készülnünk, csak az a fontos, hogy megértessük magunkat és megértsünk másokat.

A munkavállalás legfontosabb feltételei

Ausztriában a munkaidő hossza törvényileg meghatározott: teljes munkaidőben napi 8, heti 40 óra. Az ezen felül munkával töltött óráinkat 1,5-szeres bérrel (pótlékkal kiegészített óradíjjal) honorálják. Azonban túlórából heti szinten csak 10 a megengedett.

Ausztriában nincs törvényileg megállapított minimálbér, helyette a szakszervezetek által évente kialkudott, az ágazati kollektív szerződésben rögzített bérminimum van. Ehhez a cégek igazodnak. A próbaidő általában 1 hónap.

Ha munkavállalási szándékkal utazunk nyugati szomszédunkhoz, a kinti lakcím szerinti önkormányzatnál be kell jelentkezni a kinttartózkodási szándékot. Munkavállalási engedélyre már 2011 óta nincs szükség, azonban a végzettségeinket igazoló okmányokat előfordulhat, hogy honosíttatni kell.

Ez is érdekelhet

képcím

Megjelent a rendelet az oltási igazolványról

képcím

Balog Zoltán szerint a járvány fordított minket szembe egymással

képcím

Márki-Zay Péter: Novák Katalin a köztársasági elnöki feladatra...