Medvét fotóztak egy Pest megyei város határában

Startlap - Startlap
A naplementét fotózta kutyasétáltatás közben egy aszódi, amikor belenézett a kamerájába a barnamedve.

Ismét medve jár Aszód határában, “félni nem kell, de nem árt az óvatosság” – írták a Pest vármegyei város Facebook-oldalán hétfőn.

Az Aszód Ma Facebook-csoportban vasárnap este jelent meg egy bejegyzés, amelyben a csoport egyik tagja arról számolt be, hogy kutyasétáltatás közben épp a naplementét fotózta, amikor figyelmes lett egy medvére. Az állatról két fotót is megosztott.

Az aszódi önkormányzat szintén említést tett a fenti, nem túl jó minőségű fotókról, megjegyezve, hogy azokon valószínűleg egy barnamedve látható. Azt nem tudták eldönteni, hogy a város környékén a korábbi években többször is feltűnt állatról van-e szó vagy egy másik példányról.

Az állat jelenlétét Ecker Bence, Aszód mezőőre is megerősítette, aki elmondta: a medve nem jelent nagyobb veszélyt az emberekre, mint egy, a kicsinyeivel együtt mozgó vaddisznó, de azt javasolja, hogy az emberek a határban maradjanak az utakon és kerüljék a bozótosokat, erdőfoltokat.

Az önkormányzat arról is beszámolt, hogy új figyelmeztető táblákat helyeznek ki a város északi külterületeinek főbb útjai mellé.

A bükki medvéről is készültek fotók

Pár nappal ezelőtt a Bükk-vidék középső részén, Cserépfalu közelében kaptak lencsevégre egy medvét. A falu polgármestere Csendes  Péter a Heolnak elmondta, hogy a Bükkben járó medve több napon is feltűnt a vadkamerák felvételein, de az sem kizárt hogy több példányról van szó.

A lap megkeresésére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság elmondta, hogy a barnamedve jelenléte 2008 óta észlelhető a nemzeti park három vármegyényi működési területén. Hozzátették: a medve alapvetően kerüli az embert, valamint megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák.

A nemzeti park igazgatóság egy összefoglalót is közzétett honlapján, amiben a legfontosabb tanácsokat sorolják fel.

Címlapkép: Illusztráció (Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Medve jár a Bükkben, lefotózták az állatot

képcím

Meglőtt egy túrázót a Bükkben egy vadász

képcím

Navracsics Tibor: A gyermekvédelmi törvénynek semmi köze a...