Döbbenetes drónfelvételek az áradó Sajóról és az Ipolyról

Startlap - Startlap
A víz az úr az ország több településén is, már a Zagyva mentén is emelték az árvízvédelmi készültséget.

Mint arról beszámoltunk, a Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán csütörtökön már a legmagasabb, harmadfokú készültség volt érvényben, és a Nógrád megyei Ipolytarnócon is, az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt.

Az MTI fotóriporterei az áradó Sajóról és az Ipolyról készítettek drónfelvételeket pénteken, mutatjuk a jelenlegi helyzetet galériánkban:

A drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly a Madách-hídnál Nógrádszakál Ráróspuszta településrészén

Mindeközben másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget péntek reggel a Zagyva mentén, Újszász-Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápió bal partján a torkolattól Tápiógyörgyéig, mintegy száz kilométer védvonalszakaszon – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.

A Kötivizig tájékoztatása szerint a Zagyva mentén a befogadók emelkedett vízállása miatt pontszerű (szivattyútelepekre elrendelt) elsőfokú készültséget tartanak fenn három belvízvédelmi szakaszon, másodfokút pedig két szakaszon. Területi elsőfokú készültség egy belvízvédelmi szakaszon (Kisújszállás) van érvényben.

A közleményben kitértek arra, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok alakultak ki. A Bodrog vízgyűjtőjén a sokéves területi csapadék 141 százaléka, a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén pedig a sokéves csapadék 218 százaléka hullott le szerdáig – írták.

A Felső-Tisza vízgyűjtője szintén jelentős csapadékterhelést (24 milliméter) kapott az elmúlt napokban. A Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén szerdán további jelentős, területi átlagban 20,8 milliméternyi csapadékot jelentettek,

így itt már sokéves területi csapadék 254 százaléka esett le

– olvasható a közleményben.

A Tiszára vonatkozó előrejelzést a vásárosnaményi tetőző vízállás ismeretében tud majd kiadni az igazgatóság. Előzetes becslések szerint a kezelésükben lévő folyószakaszon első fok körül tetőző vízállásokra lehet számítani.

A Zagyva jelenleg levonuló árhullámának tetőzése Jászteleknél 490 plusz-mínusz 15 centiméteres szinten várható, péntek este. A következő napokban a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 8,2-20,4 milliméternyi csapadékra lehet számítani – tette hozzá a Kötivizig.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon az áradó Duna Budapesten: 700 centinél várható a...

képcím

Csütörtökön tetőzik a Duna Budapestnél

képcím

Autókat kellett kimenteni a megáradt Rábából Győrben, lezárva...