Áradnak a folyók, az Ipoly több épületet elért - A belvíz is egyre nagyobb a földeken

Startlap - Startlap
Több folyón is komoly árhullám indult el a sok eső miatt, és egyre nagyobb területeken áll vízben a vetés az Alföldön. Ipolytarnócon egy hattagú családnak is el kellett hagynia az otthonát az árvíz miatt.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtökön a Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt – közölte az önkormányzat a közösségi oldalán.

Azt írták, a homokzsákok elhelyezésében és a kitelepítésben segítséget nyújtanak civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az önkormányzat reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek otthonukba a kiköltöztetett családok.

Több családnak kellett elhagynia az otthonát

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét házában egy hattagú családot helyeztek el Ipolytarnócon. Romhányi Tamás, a szeretszolgálat kommunikációs vezetője ismertette:

az áradó folyó több épületet is elért a településen, az érintett háztartások lakói többnyire rokonaikhoz költöztek, egy családot pedig a karitatív szervezet fogadott be.

A kitelepítésekről folyóparti bejáráson döntött a település vezetése, mielőtt az emelkedő víz elérte volna a falu szélén álló házakat.

Árad az Ipoly

A szeretetszolgálat épületébe befogadott családot a szervezet munkatársai költöztették át. A közösségi térként szolgáló, de szükséghelyzetben akár melegedőhelyiségnek, mosodának is alkalmas Jelenlét házban matracokon szállásolták el az embereket, akikről az önkormányzat közreműködésével gondoskodnak.

Romhányi Tamás kitért arra is, hogy az ugyancsak Nógrád megyei Litkén a település melletti domboldalról lezúduló víz sártengerré változtatott egy földutat, amelynek végén lakóházak állnak. Az intenzív esőre tekintettel a szeretetszolgálat bevitte a településre és családoknál helyezte el az érintett épületekben tartózkodó két idős embert, mielőtt az út teljesen járhatatlanná vált volna – közölte a kommunikációs vezető.

A Sajó is kiöntött, harmadfokú a készültség

Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kitelepítésre azonban sehol sincs szükség – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője csütörtökön, az MTI megkeresésére.

Siklós Gabriella elmondta:

országszerte jelenleg  510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon.

Ebből valamivel több mint 200 kilométeren rendelték el eddig a legmagasabb szintet jelentő, harmadfokú készültséget. 

Árad a Sajó

Jelezte: a Sajó és Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek. Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, ugyanakkor lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés. Ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy hó, vagy eső formájában érkezik-e az utánpótlás – tette hozzá a szóvivő.

A Sajó áradása miatt lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok és Sajóvelezd közötti mellékutat szerda este, majd csütörtök hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű utat is – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Azt írták, hogy a Putnok és Sajóvelezd közötti mellékútnak mintegy 1,5 kilométeres, a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű útnak pedig 1 kilométeres szakaszát zárták le.

A heves esőzések nyomán más szakaszokon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb vízátfolyások, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Egyre nagyobb területet borít víz a vetésekben

 Az elmúlt napokban hullott csapadékot a talaj már nem tudja befogadni, így több folyón is komoly árhullám indult el és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.

Belvíz Hajdú-Biharban

A honlapjukon megjelent összefoglaló szerint a múlt héten ismét sok, helyenként 50-70 milliméter eső hullott, a hetek óta tartó csapadékos idő miatt a középső országrészben többfelé az ilyenkor szokásosnak a háromszorosa esett az elmúlt 30 nap során. A sok eső hatására árhullámok indultak el elsősorban az északi országrész folyóin. A talajok felső egyméteres rétege szinte országszerte telítetté vált, egyedül Sopron térségében hiányzik 90 milliméter körüli nedvesség a telítettséghez képest, azt a területet régóta “kihagyja” a csapadék.

 Hozzátették: a sok eső ilyen rövid idő alatt már nem tud a talaj mélyebb rétegeibe leszivárogni,

így egyre nagyobb területen van belvíz az Alföldön, amit a növények nem viselnek el tartósan.

Az elemzés szerint januárban eddig alig egy-két éjszakán volt gyenge fagy az országban, többfelé egyáltalán nem, pedig ez szokott az év leghidegebb időszaka lenni. Hozzátették: a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

    Az elemzés szerint a következő egy hétben már közelíti az időjárás a januári átlagost, csökken a hőmérséklet és az eső mellett már hó is várható. A legtöbb csapadék a déli területeken valószínű, arrafelé újabb 20-30 milliméter is lehullhat. A belvizes területek kiterjedése tovább fog nőni, a vetések a vízborítást a lehűlő időben kissé jobban, de nem túl sokáig bírják majd. A hőmérséklet csökken, megjelennek az éjszakai fagyok, napközben pedig többnyire 0 és 5 fok között várható az értéke – írták.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon az áradó Duna Budapesten: 700 centinél várható a...

képcím

Autókat kellett kimenteni a megáradt Rábából Győrben, lezárva...

képcím

Budapest felé közelít az árvíz, a Duna felső szakaszán már...