Angliában betiltják a műanyag szívószálat és a fültisztító pálcikát

Startlap - Startlap
Theresa May brit miniszterelnök további intézkedéseket tervez. Egyelőre idén nyáron 60 zenei fesztivál látogatói búcsúzhatnak el plasztik barátaiktól.

A brit kormány a műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a tengereket veszélyeztető hulladék mennyiségének csökkentése érdekében, írja a BBC.

Anglia lakói évente 8,5 milliárd műanyag szívószálat hajítanak a kukába a statisztikák szerint. Theresa May kormányfő a műanyaghulladék kérdését az egyik legnagyobb környezeti kihívásnak nevezte. A miniszterelnök úgy véli, Nagy-Britannia az élen jár a műanyaghulladékok kezelésében, és felszólította a Brit Nemzetközösség vezetőit, hogy kövessék ők is országa példáját.

Londonban csütörtökön kezdődik a nemzetközösség vezetőinek konferenciája. II. Erzsébet királynő a Buckingham-palotában nyitja meg a rendezvényt a nemzetközösséget alkotó 53 állam kormányfőinek és elnökeinek jelenlétében.

A környezetvédők üdvözlik a lépéseket, de felhívták a figyelmet arra, hogy hosszú távon az egyetlen jó megoldás az, ha a lehető legtöbb műanyagot kiiktatjuk az életünkből, és csak a legszükségesebb esetekben használjuk ezeket a szerves polimereket.

Már korábban hatvan brit zenei fesztivál jelezte, hogy nyári programjaikról száműzik a műanyag szívószálat. A szervezők 2021-re az egyszer használatos műanyagok teljes felszámolását ígérik.

A hét elején May bejelentette, hogy az Egyesült Királyság, Vanuatu, Új-Zéland, Sri Lanka és Ghána egy új egyezményben vállalta a műanyag zacskók használatának csökkentését és a műanyag mikroszemcsés kozmetikumok betiltását 2021-re.

Címlapkép: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

A magán oltóközpont beárazta a Pfizer-vakcinát

képcím

Ezek azok a nagyvállalatok, amik miatt műanyagba fulladunk

képcím

Döbbenetes nyilatkozat az USA budapesti nagykövetétől