Amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren

Startlap - Startlap
A Pentagon nem árulta el, ki indította a támadást, a hírek szerint ugyanakkor Irán által támogatott lázadók állhatnak az eset mögött.

“Tudomásunk van a Carney amerikai romboló és kereskedelmi hajók elleni támadásokról szóló jelentésekről a Vörös-tengeren és közzétesszük az információkat, amint rendelkezésre állnak” – közölte vasárnap a Pentagon

A brit hadsereg nem sokkal korábban feltételezett dróntámadásokról és robbanásokról számolt be a térségben. Hajózásbiztonsági források a nap folyamán közölték, hogy egy konténerszállító hajót legkevesebb két drón eltalált a Vörös-tengeren.

A Pentagon nem adott tájékoztatást arról, hogy a támadásokat honnan indították. Ugyanakkor az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók több támadást is elkövettek már ezeken a vizeken, illetve Izrael ellen, amely a Gázai övezetben visel hadat a radikális iszlamista Hamásszal szemben.

Nem sokkal később a húszi lázadók szóvivője közölte, hogy haditengerészeti egységeik mértek csapást a Unity Explorer és a Number Nine nevű izraeli hajókra egy rakétával és egy drónnal. Az illetékes ugyan nem fejtette ki, de azt mondta, hogy a hajókat azt követően támadták meg, hogy azok visszautasították a figyelmeztetéseiket.

A húszik szóvivője egyben kijelentette, hogy

a támadások válasz voltak a jemeni nép követeléseire és a muszlim országok azon felhívására, hogy álljanak ki a palesztin nép mellett.

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők korábban felfedték, hogy a támadást a húszik kezén lévő jemeni főváros, Szanaa térségéből indították és az nagyjából öt órán át tartott.

Novemberben a jemeni felkelők elfoglalták az M/V Galaxy Leader hajót és legénységét. A húszik a kereskedelmi hajót és 25 fős legénységét arra hivatkozva foglalták el, hogy Izrael támadást indított a Hamász ellen, amely október 7-én példátlan mértékű vérengzést hajtott végre Izraelben. A Galaxy Leadert egy japán társaság üzemelteti, de brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított.

(MTI)

A címlapképen a USS Carney látható, amint áthajózik a New York-i kikötőn a Szabadság-szobor mellett. Fotó: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Újabb két magyar túsz szabadult a Hamász fogságából,...

képcím

Egy magyar túszt is szabadon engedett a Hamász

képcím

Izrael péntek este megkezdhette a szárazföldi offenzívát Gáza...