Akit még Vlagyimir Putyin is gyászol: mi történik II. Erzsébet királynő halálának másnapján?

Startlap - Startlap
Az anyja halála pillanatában királlyá váló Károlyra máris fontos feladatok várnak, a brit lapok megható címlapokkal búcsúznak, Putyin bátorságot kívánt az alattvalóknak. Délelőtti hírösszefoglaló.

Akit még Vlagyimir Putyin is gyászol: mi történik II. Erzsébet királynő halálának másnapján?

Az Egyesült Királyság feddhetetlen modorú jelképe csütörtökön távozott az élők sorából. A mindig aktív Erzsébetnek, aki halála előtt néhány nappal is ellátott hivatali teendőket, még lehetősége volt arra, hogy megünnepelje uralkodása hetvenéves jubileumát, de már hosszú ideje betegeskedett. A királynő halálának pillanatában elsőszülött fia, Károly lett a király, Vilmos herceg pedig apja helyébe lépve trónörökössé avanzsált. A rendkívüli népszerűségnek örvendő Erzsébet halálának hírére nemcsak hazája, de a világ is gyászba borult, vezető politikusok – köztük az amúgy Ukrajna lerohanásával foglalatoskodó Vlagyimir Putyin -, valamint európai királyi házak sora fejezte ki nyilvánosan részvétét – erre a linkre kattintva elolvashatod, hogyan. Miként reagáltak a britek, és mi vár most, a királynő halálának másnapján Károlyra? Élő közvetítés az eseményekről.

“A szakadék szélére jutott” Magyarország az EU-s tárgyalásokon a cseh uniós miniszter szerint

 Thierry Monasse/Getty Images

Mikuláš Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere szerint akár az EU-ból való kilépéssel is járhat, amennyiben a magyar kormány nem hajlandó visszatáncolni a szakadék széléről. December 31-ig Csehország viszi az EU soros elnökségét, a cseh miniszter a közrádióban tájékoztatott Magyarország helyzetéről.

Völner Pál családjának vagyonát is zárolták, a volt államtitkár megszólalt

Varga Judit korrupcióval gyanúsított egykori államtitkára szerint “történelemkönyvekben fordul elő olyan”, amelyről a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda családját illetően intézkedett. Völner fiának még a kocsiját is trélerrel vitték el, pedig semmilyen módon nem érintett az ügyben – állítja a korábbi politikus. Részletek.

Fontos várost foglalt vissza Ukrajna

Egy, a harcok szempontjából kulcsfontosságú település került vissza ukrán irányítás alá; a magyar határszakaszon továbbra is tízezres nagyságrendben érkeznek Ukrajnából. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Eljött a “rendelt idő”, amikor Orbán Viktor újra megszondázhatja a NER-t

Úgy néz ki, valóban szombaton indul a kötcsei piknik, hiába igyekezett korábban a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke korábban homályba burkolni ezt a tényt. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese már jóval beszédesebb volt, és elmondta, több okból is különleges lesz a szombati polgári piknik. Bővebben.

Az ország egyik legjobb iskolájában is polgári engedetlenségi mozgalom indult

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának 66 tanára csatlakozott a tiltakozáshoz.

Mi, a még pályán lévő tanárok nem szeretnénk mást, mint békében és szabadon, felelős szakmai döntéseink alapján tanítani.

Bővebben.

Hiába támadták meg Ukrajnát, Moszkva még mindig dollármilliókat fizet nekik a gáztranzitért

Az Északi Áramlat 1 eleinte karbantartással magyarázott leállásáról már nyíltan kimondta a Kreml, hogy a nyugati szankciók miatt zárták el a gázcsapot. Jelenleg két irányból érkezik földgáz Európába, közel fele a Testvériségen keresztül Ukrajnából, ahová augusztusban is megérkezett a szerződés szerinti tranzitdíj az orosz féltől. Deák András, az NKE posztszovjet térséggel és energiapolitikával foglalkozó kutatója szerint logikus érvek szólnak amellett, hogy Oroszország ne állítsa le teljesen a gázszállítást kontinensünk felé, de kérdés, hogy meddig. Bővebben.

Csalással, pénzmosással és összeesküvéssel vádolják Donald Trump volt tanácsadóját

Tasos Katopodis/Getty Images

Steve Bannon műsorvezető a vád szerint egy közösségileg gyűjtött pénzösszeget költött saját célokra, amelyből elvileg egy Orbán Viktor álmát idéző kerítést kellett volna építenie. Bannon már 2020-ban bíróság elé állt, a vádeljárás akkor Donald Trump elnöki kegyelmével zárult. Az esetről és annak fejleményeiről itt írnak.

Őszi idővel indít a hétvége

Lehűlés, változékonyság, köd, és akár élénk széllökések jellemzik majd a szombatot és a vasárnapot. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: Erzsébet, Fülöp és Károly 1949-ben. Fotó: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a rákkal küzdő III. Károly, húsvéti eseményen jelent...

képcím

Magyar Péter így kívánt kellemes húsvéti ünnepeket

képcím

Károly király első beszéde Katalin hercegné diagnózisa óta:...