Kiemelt Hírek 2018. július 29.

Agyonlőtték Milosevic volt ügyvédjét

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 29.
Az egykori háborús bűnöst védte a nemzetközi bíróságon.

Agyonlőtték ismeretlen tettesek szombaton Belgrádban az otthona előtt Slobodan Milosevic néhai szerb elnök volt ügyvédjét – adta hírül nyilatkozatban a szerb belügyminisztérium.

Az 57 éves Dragoslav Ognjanoviccsal a gyilkosság módjából ítélve bűnözők végezhettek. A férfival volt 26 éves fia, akit szintén lövés ért, bár csak a jobb karján. Ognjanovic, aki a 2000-es évek elején Milosevicet védte háborús bűnök vádjával szemben nemzetközi bíróságon, és idővel Szerbia néhány hírhedt alvilági vezetőjének védőügyvédje volt.

Az utóbbi két évben a szerb és a montenegrói szervezett bűnözés több emberét is meggyilkolták Belgrádban, amit a rendőrség szerint kábítószerpiaci háború motivált.  Slobodan Milosevic hatalmát 2000-ben döntötték meg. Nemzetközi pere 2002-ben kezdődött, hatvan vádpontban folyt ellene eljárás, egyebek mellett népirtással, emberiesség elleni elkövetett bűncselekményekkel és etnikai tisztogatással vádolták, ám ítélet végül nem született, mert 2006-ban meghalt.

Egy hónapja egyébként visszaélés és felbujtás miatt egy év börtönbüntetésre ítélte a belgrádi felsőbb bíróság Slobodan Milosevic özvegyét az asszony távollétében, mert már bő évtizede Oroszországban él, és hiába adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot 2005-ben, Moszkva nem adta ki Belgrádnak.

 

Forrás: MTI

Keresés az oldalon