Kiemelt Hírek 2018. július 14.

Adatlopás történhetett: Tömegesen tilthatják le a Mastercard-bankkártyákat

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 14.
Nagyobb gond van a háttérben mint hitték volna.

Az egyik hazai pénzintézet bankkártyás csalásmegelőzési csoportjának tájékoztatása szerint egy szimpla technikai hibánál több volt a csütörtök esti rendszerleállás mögött a Mastercardnál. A jelenleg rendelkezésre álló – nem hivatalos információk alapján biztonsági incidens történt a kártyatársaságnál – írja HVG.

A lap egyik munkatársa pénteken este fél 7 körül kapott egy érdekes telefonhívást, amelyben egy Raiffeisen bank ügyintézőjeként bemutatkozó telefonáló adategyeztetést kezdeményezett. Miután a csalók is hasonló módon hívják fel áldozataikat, a kolléga kételkedett a hívás hitelességében. Megszakította a vonalat, majd tárcsázta a Raiffeisen Bank bankkártyás csalásmegelőzési csoportját.

Itt aztán kiderült: a csütörtök esti rendszerleállás után arról kaptak értesítést a Mastercard európai központjától, hogy visszaélés történhetett több kártya adataival. A Reiffeisen ügyfélbiztonsági munkatársa szerint a probléma nem bankspecifikus, és csak náluk is meglehetősen sok kártyát érint. Ezeket a Raiffeisennél – és vélhetően más bankoknál is – most biztonsági okokból le is tiltják.

Keresés az oldalon