A Waffen SS egykori 48 magyar tagja kap állami nyugdíjat Németországból

Ma már nehéz megállapítani, hogy miként keveredtek a szervezet soraiba.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-27 08:56

A magyarországi németekből felállított 22. „Maria Theresia” SS lovashadosztály tagjai forrás: eestileegion

A múlt héten robbant a hír, hogy a kegyetlen tömeggyilkosságairól hírhedtté vált egykori náci szervezet, a Waffen-SS korábbi tagjai a mai napig nyugdíjban részesülnek például Németországban vagy Nagy-Britanniában – írja a Blikk.

Nem volt ez ennyire egyértelmű

A bombasztikus felütés ellenére maga a helyzet azért nem volt ennyire fekete-fehér. Nem lehet például egyértelműen azt mondani, hogy a Waffen SS tagjai mind hithű nácik lettek volna. Különösen igaz ez a szervezet magyarországi tagjaira, mivel az ország németek általi megszállását követően a sorköteles svábokat automatikusan ide helyezték és nem a Magyar Királyi Honvédség, vagy a Wehrmacht kötelékeibe.

Nehéz megállapítani a motivációs rugókat

Az SS-be 42–43-ban önként belépők elveszítették magyar állampolgárságukat, akiket viszont behívtak 44-ben, azok nem. A zűrzavaros időkben később valaki vissza tudta szerezni magyar állampolgárságát, valaki nem. Így csak ennek alapján utólag már nagyon nehéz megítélni, hogy a német nyugdíjkiegészítést kapó honfitársainknak valóban nem volt más választásuk, avagy lelkes támogatói voltak az ideológiának

– magyarázta a portálnak Marchut Réka, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa.