A világ legjobb középülete lett a Néprajzi Múzeum új épülete – de a bíróság leállította az építkezést

A városvédők súlyos szabálytalanságokról beszélnek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-04 10:43

A Városliget Zrt. által 2017. december 8-án közreadott képen a Városliget melletti Ötvenhatosok terén felépülõ Néprajzi Múzeum látványterve. (MTI Fotó: Városliget Zrt.)

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum épülete.

Az elismerést a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards hétfő éjszakába nyúló londoni díjátadó gáláján vehette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé.

A Városliget melletti Ötvenhatosok terén felépülõ Néprajzi Múzeum látványterve. (MTI Fotó: Városliget Zrt.)

Történelmi győzelem

Gyorgyevics Benedek a díj átvétele után hangsúlyozta: az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. 

Az International Property Awards negyedszázados történetében először fordul elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen kategóriájában. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó “World’s Best” díjat.

Hatályon kívül helyezték az építési engedélyt

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácsa szóban kihirdetett ítélete a múlt héten hatályon kívül helyezte az új Néprajzi Múzeum építési engedélyét.

Garay Klára városvédő aktivista a Népszavának elmondta, a bíróság az első fokú hatóságot, az V. kerületi kormányhivatalt új eljárásra utasította. Egy hónapon belül írásban is megkapják az ítéletét, amikor ez megtörténik, az új Néprajzi Múzeum építésével mindaddig le kell állni a Városligetnél, amíg az új eljárásban elbírálják a kérelmet. 

A városvédő szerint a bíróság egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek és szakértőik számára nem biztosították a törvény által előírt iratbetekintési jogot. 

Nincs kétségünk afelől, hogy az V. kerületi kormányhivatal az új eljárásban engedélyezni fogja az építkezés folytatását. Második lépésként azonban már az ügy érdemi, szakmai részével kapcsolatban teszünk beadványt – jelentette ki Garay Klára. Szerinte ugyanis súlyos örökségvédelmi és tűzvédelmi szabálytalanságok történnek.

A lapnak nem sikerült megszólaltatnia a Városliget Zrt.-t az ügyben.

Mai nap hírei

Elkényelmesedett franciákról és fantasztikus helyszíni meccsélményről cikkeznek a francia újságok

eurosport.hu12 órája

Az Orbán-kormánynak is üzent Ferenc pápa

mfor.hu12 órája

Borús jóslat: ha nem lesz változás, lőttek a dunai hajózásnak

agrotrend.hu14 órája

Rendszeresen mezőgazdasági magánutakra tereli az autósokat a Google Maps

magyarmezogazdasag.hu16 órája

Megszállták Észak-Olaszország városait az illegális bevándorlók

vasarnap.hu17 órája

Új igazolványt kaphat minden magyar: júliusban érkezik a hivatalos kártya

penzcentrum.hu18 órája

„Idegösszeomlást kapott attól, hogy nem arra használták, amire való” – 65 éve hunyt el Soós Imre

wmn.hu19 órája

Alföldi Róbert és Karácsony Gergely készül valamire

168.hu19 órája