Kiemelt Hírek 2018. szeptember 03.

A vasárnapi boltzár visszaállítását kérik Orbántól

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 03.
A munkerőhiány enyhítését remélik az intézkedéstől.

Orbán Viktorhoz fordult a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, arra kérik a kormányt, hogy vegyék fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár csak részlegesen is – írta a Magyar Idők. Úgy vélik, ez enyhíthetné a munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, illetve az üzenné Európának: hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi.

Kérésüket közgazdasági számításokkal és szociális érvekkel is alátámasztották.

Bár az elmúlt két évben nagy arányban nőttek a bérek, ennek ellenére még mindig hatalmas problémát jelent a munkaerőhiány, ami az év végére valószínűleg tovább fokozódik.

„A nyár, illetve az iskolakezdés előtti bevásárlási szezon is egyértelművé tette, hogy a fizikai munkakörökben általánosan kritikus a létszámhiány. Legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piac növekedésével arányos, az élelmiszer-biztonsági, munka- és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság”

– mondta a lapnak a szakszervezet elnöke.

Az üzleteknek egyébként nem kötelező vasárnap kinyitniuk, de tartva a versenytársaktól inkább megteszik ezt. Ezért döntött a KDFSZ úgy, hogy a dolgozók képviseletében megpróbálnak jogszabályi kereteket adni ennek.

Keresés az oldalon