Kiemelt Hírek 2020. május 18.

Nem a multik, hanem a magyar cégek rúgják ki a legtöbb embert: durva a különbség

bubba Kiemelt Hírek 2020. május 18.
Elemezték a magyar foglalkoztatottság kétharmadát kitevő vállalati szektor friss adatait. Esti hírösszefoglaló.

Nem a multik, hanem a magyar cégek rúgják ki a legtöbb embert: durva a különbség

A munkanélküliség mostani állapotairól szóló KSH-s adatokra várni kell, de a Bisnode céginformációs adatbázisa segítségével, amely a vállalkozások havi foglalkoztatási adatait tartalmazza, pontos képet kaphatunk a hazai foglalkoztatottság kétharmad részét kitevő céges szektorról. A számokból érdekes trendek körvonalazódnak a járvány sújtotta hazai munkaerőpiac helyzetéről, például annak területi és iparági jellegzetességeiről. Részletek itt.

Operatív törzs: a nyári táborokban való részvételhez egészségügyi nyilatkozat kell

Fónagy János, Müller Cecília és Kiss Róbert alezredes vezényletével az operatív törzs megtartotta hétfői sajtótájékoztatóját. Az eseményen a koronavírussal kapcsolatos szokásos adatokon túl tájékoztattak a rezsiutalványokról, az egészségügyi szolgáltatásokról, és a nyári táborokról, valamint újságírói kérdésekre válaszolva egyebek mellett beszéltek a vírus újabb, őszi hullámáról, a nyári zenei rendezvényekről, a felszabadított kórházi ágyak visszavezetéséről, illetve az UV-lámpás fertőtlenítésről. Erre a linkre kattintva egy összefoglalót találsz az elhangzottakról.

 

Tízezrek írták alá azt a petíciót, amivel az augusztus 20-i tűzijáték eltörlését kérik

Fotó: Athanasios Gioumpasis/Getty Images

A Magyar Turisztikai Ügynökség nemrégiben jelentette be, hogy hagyományteremtő céllal 2020-ban Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát tervezik megszervezni az államalapítás ünnepére. A dolog ellen egyre nagyobb tiltakozás körvonalazódik: a Momentum is jelezte, hogy ellenzi az eseményt, Homonnay Gergely író, újságíró pedig petíciót indított, amelyet alig két nap alatt több tízezer ember írt alá. Részletek itt.

Orbán Viktor a katonás szervezést szereti: Pintér Sándor kezébe kerülhet az egészségügy irányítása

Kásler Miklósalkalmatlannak bizonyult a feladatára, ezért ugyan egyelőre, mivel vírusválság van, marad a helyén, de a háttérben megkezdődött az átszervezés. A kormány környékén már tavaly megindult a panaszkodás a miniszterre, aki a veszélyhelyzet idején már teljesen kiszámíthatatlanul működött – írja a 444.hu. Kásler minisztériumát szétdarabolhatják, az intézmények operatív irányítását már átvette a belügy, orvosszakmai kérdésekben egyre inkább az innovációs tárca dönt. A kormányban eddig is különleges pozíciót elfoglaló Pintér Sándor belügyminiszter lehet az, aki igazgatja majd az egészségügyet. Mindeközben a kormányban a tízmilliárdos nagyságrendű kínai beszerzések környékén nagy lobbierők mozdultak meg. A témáról bővebben itt írnak.

Gyula fideszes polgármestere jelenthette fel az ellenzéki aktivistát rémhírterjesztésért

Múlt hét szerdán a gyulai rendőrök bevitték Csóka-Szűcs Jánost rémhírterjesztésért. Az Index birtokába került egy levél, amelyet Görgényi Ernő, a gyulai polgármester írt a rendőrségnek. Az ügyről itt tudsz tájékozódni.

A szocialisták vádiratnak beillő törvényjavaslatot nyújtottak be a rendeleti kormányzás megszüntetéséről

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a rendeleti kormányzás megszüntetéséhez szükséges intézkedésekről. A párt véleménye szerint Orbán Viktor kormánya nem tudta kezelni a koronavírus-járvány nyomán kialakuló gazdasági és szociális válságot a rendeleti kormányzással. A javaslat gyakorlatilag egy kemény kritika a kormánnyal szemben, amelyben többek között a hiányos tájékoztatás, a szólásszabadság elleni támadások, az egészségügyi intézkedések, illetve a gigantikusnak beharangozott gazdasági mentőcsomag mégsem olyan gigantikus voltát róják fel. A törvényjavaslat szövegét ebben a cikkben ismertetik.

Szél Bernadett: Letiltott az MTI

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Szél egy közleményt próbált kiadni, azonban erre az MTVA szabályzata miatt nem volt lehetősége, ami egy Rejtő Jenő regénybe illő helyzetet teremtett. A független képviselő a róla készült “egészpályás letámadást produkáló közmédiás propagandaanyagra” válaszolt írásában, amelyet végül a Facebookon közölt. Ebben arra is kitér, hogy a köztévé hazudott a róla szóló riportjában. Szél Bernadett bejegyzését itt tudod elolvasni.

A különadó után újabb nehezítést kapnak a kereskedők a veszélyhelyzet idejére

Az úgynevezett élelmiszer termékpálya törvényen alapuló szabályozás újabb szigorítással egészült ki a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséig: az új intézkedés jelentősen korlátozza a kereskedők beszerzési árra vonatkozó tárgyalási szabadságát. Ha nem figyelnek, könnyen tisztességtelen, fenyegető befolyásolás gyanújába keveredhetnek. Minderről ide kattintva olvashatsz.

Ismét szabálysértési eljárás indult az autósan tiltakozó ellenzékiek ellen

Hadházy Ákos, Szél Bernadett, illetve Cseh Katalin részvételével zajló eseményen semmi különös nem történt azon túl, hogy bejelentették, pontosan hány beteget küldtek haza a kórházakból Kásler Miklós utasítására. A rendőrök mégis büntettek. Részletek itt.

Minden hatodik magyar gyermek játék nélkül, minden negyedik könyv nélkül nő fel: te is segíthetsz nekik

A három édesanya kezdeményezése nyomán alakult, hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő óvodákért indult Örökbe fogadok egy ovit mozgalom szépen kinőtte magát: a kezdeményezésen keresztül közel 30 ezer gyereknek segítettek. Az akción keresztül már nemcsak az ovik, hanem lakásotthonok, gyerekházak fiataljait is lehet támogatni. Eredményeikről, és arról, hogyan lehet hozzájárulni a munkájukhoz, ebből a cikkből informálódhatsz.

Keresés az oldalon