A vártnál nagyobb nyugdíjemelés jön novemberben

Startlap - Startlap
Kihirdették a novemberben várható visszamenőleges nyugdíjemelésről szóló rendeletet, azonban annak mértéke minden várakozást felülmúl - írja a Portfolio.

Getty Images

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent a novemberi nyugdíjemelési kompenzációról és a 2021-ben várható nyugdíjprémiumról szóló rendelet, amelyben van egy, a Portfolio megfogalmazása szerint lényegesen új és váratlan elem: ez pedig a novemberben esedékes, visszamenőleges nyugdíjkiegészítés mértéke. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy novemberben, idén már harmadszor emeli a nyugdíjakat az állam, a folyamatosan emelkedő infláció ezt ki is kényszeríti automatikusan. A rendelet azonban úgy szól, hogy 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal a várt 07%-os mérték helyett 1,2%-kal kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást.

Ez lényegesen meghaladja a várakozásokat és azt a mértéket, ami a törvény szövegéből szigorúan következne – írja a lap, amely a nyugdíjtöbblet összegét is megbecsülve arra a következtetésre jutott, hogy a kormány mostani döntésének köszönhetően

21750 forintnyi plusz bevételhez jut novemberben, aki átlagnyugdíjban részesül.

Ehhez az összeghez hozzáadódik a korábban bejelentett, minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos nyugdíjprémium, tehát az érintettek akár 100 ezer forintnyi egyszeri jövedelemhez is juthatnak az év végén.

Ez is érdekelhet

képcím

Tállai 13. havi nyugdíjat is ígér az időseknek jövőre

képcím

Péntektől érkeznek a nyugdíjak a nyugdíjprémiummal és a...

képcím

4,5 százalékos lesz a nyugdíjemelés