A vártnál nagyobb nyugdíjemelés jön novemberben

Startlap - Startlap
Kihirdették a novemberben várható visszamenőleges nyugdíjemelésről szóló rendeletet, azonban annak mértéke minden várakozást felülmúl - írja a Portfolio.

Getty Images

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent a novemberi nyugdíjemelési kompenzációról és a 2021-ben várható nyugdíjprémiumról szóló rendelet, amelyben van egy, a Portfolio megfogalmazása szerint lényegesen új és váratlan elem: ez pedig a novemberben esedékes, visszamenőleges nyugdíjkiegészítés mértéke. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy novemberben, idén már harmadszor emeli a nyugdíjakat az állam, a folyamatosan emelkedő infláció ezt ki is kényszeríti automatikusan. A rendelet azonban úgy szól, hogy 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal a várt 07%-os mérték helyett 1,2%-kal kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást.

Ez lényegesen meghaladja a várakozásokat és azt a mértéket, ami a törvény szövegéből szigorúan következne – írja a lap, amely a nyugdíjtöbblet összegét is megbecsülve arra a következtetésre jutott, hogy a kormány mostani döntésének köszönhetően

21750 forintnyi plusz bevételhez jut novemberben, aki átlagnyugdíjban részesül.

Ehhez az összeghez hozzáadódik a korábban bejelentett, minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos nyugdíjprémium, tehát az érintettek akár 100 ezer forintnyi egyszeri jövedelemhez is juthatnak az év végén.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor: Sanyargatni kezdtük az áruházláncokat

képcím

Kiderült, mikor lesz az egészségügyi szakdolgozók következő...

képcím

Tállai 13. havi nyugdíjat is ígér az időseknek jövőre