A te pénztárcád is megérzi majd a brazil kávéföldek helyzetét: komoly áremelkedés jöhet

Startlap - Startlap
Eddig egy 13 éves mélypontot súroltak az árak.

Kilenc kereskedő és elemző előrejelzései szerint az idei szezonban durván megdrágul a kávé – írja a Qubit. Az arabica ára az év végére várhatóan közel 25 százalékkal emelkedik, amelynek fő oka, hogy a világ elsőszámú termesztőjeként számon tartott Brazília kétéves ciklusú termelésének az ínséges éve következik. 

A becslések szerint egy font arabica ára 1,25 dollárra nő majd, ami 24,8 százalékkal több a termék hétfői árutőzsdei záróértékénél. A kávét 60 kg-os zsákokban mérik, amit nem árt tudni ahhoz, hogy értelmezhessük a következő adatokat: míg tavaly 4,25 millió zsákra saccolták a kávétöbbletet, addig idén 1 millió zsákos mínuszt sejtenek a globális piacon.

Tavaly ugyanis még rekordott döntött a brazil termés: akkorát, hogy 13 éves mélypontra zuhantak az árak, és azóta is nagyon alacsonyak. Ez viszont több országban az előállítási költségeket sem fedezte, így sokan kebvesebbet fektettek az ültetvénybe, ami ugyancsak terméskiesést jelent, és szintén felfele nyom az árakon.

A helyzet a robusta esetében is hasonló: az olcsóbb, főleg instant kávé előállításához használt fajta ára 2019 végére várhatóan 16 százalékkal emelkedik a termék hétfői záróértékéhez képest.

Ez is érdekelhet

képcím

Infláció, Márki-Zay, Pegasus és a bukott államtitkár: ezek...

képcím

444: kijózanító közvélemény-kutatást kapott az ellenzék

képcím

Kiderült, mennyibe kerülhetett Völner Páléknál egy...