A szlovák gyilkosság hátterében a délolasz maffia állhat, most elszabadulhat a pokol

A szálak Robert Fico miniszterelnökig is elvezetnek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-02-28 09:50

Egész Szlovákia mélyen megrendült, múlt hét óta mindenkit egy kérdés foglalkoztat: vajon mi történhetett Nagymécseden, miért találták holtan Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Halálukat lőtt sebek okozták, a rendőrség szerint profik az elkövetők. Úgy tűnik, az olasz maffia üzent a gyilkossággal: aki utánuk kutat, az életével fizet.

Kuciak tényfeltáró újságíróként dolgozott és a hatalmas délolasz maffia, a ‘Ndràngheta után nyomozott- írja a 24.hu. A fiatal újságíró kollégái szerint az olasz maffia otthoni kapcsolatait is megtalálta. Az olaszok rászálltak az uniós pénzekre, Kelet-Szlovákiából Oroszországba juttatják az ellopott támogatásokat. Szövetkezeteket vettek meg, majd úgy tettek, mintha ott biogazdálkodást folytatnának, erre vették fel az uniós pénzeket.

Mindeközben kiépítették kapcsolataikat a helyi politikai és gazdasági elittel is, a kormányzó Smer több politikusa is érintett lehet. A rendszerváltást sötét évek követték, több újságírót megvertek, de arra, hogy hidegvérrel kivégezzenek valakit még nem volt példa. A szlovák maffia a régi napokon sem ölt volna soha, de az olaszok simán. Kuciakék a legveszélyesebb időben halhattak meg, a cikk kész volt, de még nem publikálták.

A ‘Ndràngheta szlovák képviselője Antonino Vadala vállalkozó, aki együtt alapított céget Robert Fico kormányfő asszisztensével, az aktmodell Mária Troškovával. Érdekesség, hogy Fico sosem árulta el, mi a feladata Troškovának, mit keres mellette. Vadala kilépése után a céget az olasz Pietro Catroppa tulajdonolta. Catroppa egy másik cégében résztulajdonos a kormányon lévő Smer politikusa, Villiam Jasaň. Jasaň tagja a biztonsági tanácsnak, titkos információkhoz fér hozzá. A modell Troškova pedig Jasaň asszisztense volt.

Jaromír Čižnár főügyész kijelentette: ha kiderül, hogy Kuciakéknak a férfi munkája miatt kellett meghalniuk, ő elszabadítja a poklot Szlovákiában, minden áron megtalálják az elkövetőket.

Fotó: MTI/TASR/Jakub Kotian

Az Állami Számvevőszék elnöke, Karol Mitrík így fogalmazott: “Egy fiatal kegyetlen módon vesztette életét csak azért, mert rámutatott az igazságtalanságra, kereste az igazságot, és nem félt attól, hogy megnevezze a politikai és gazdasági élet fekete bárányait.”

Az Euractiv a Máltán felrobbantott Daphne Caruana Galizia ügyét hasonlítja a mostani a szlovák tragédiához. Mindketten magas rangú politikusok és nagy bizniszek kapcsolatait tárták fel, fenyegetéseket kaptak, profi gyilkosok végeztek velük. Valószínűleg maximum az elkövetőt találják majd meg, a felbujtót nem. Vajon nem jelent rendszerszintű fenyegetést a maffia az EU-ra magára?

Címlapkép: MTI/EPA/David Duducz

 

Mai nap hírei

Kétezer felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu3 órája

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina tesztelésében

szeretlekmagyarorszag.hu4 órája

Segíthet a cink a koronavírus ellen?

napidoktor.hu6 órája

A szájvíz nagyban segíthet a koronavírus terjedése ellen

hamuesgyemant.hu16 órája

Az alábbi 6 csillagjegyes párosítás marad együtt legtovább: az ő szerelmük akár örökké is tarthat

joy.hu17 órája

A Jahn Ferenc kórházat is érintette Káslerék kórházkiürítése

pestlorinc.ezalenyeg.hu18 órája

Őstermelők, családi gazdaságok adózása: sorra vettük a változásokat!

agroinform.hu18 órája

Nem is 1,8 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt

168ora.hu19 órája