A rendőrség mostantól lesből traffipaxozik, mindeközben a Széll Kálmán téren a gyalogosok sebességét mérik lézerrel

A rendőrök a romló baleseti statisztikák miatt váltottak taktikát, de a volt Moszkván vajon mi történik?

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-02 22:03

Fotó: Thinkstock

A romló baleseti statisztikák javítása érdekében – mivel jogszabályok nem tiltják – októbertől lesből is traffipaxozik a rendőrség. Pedig korábban még olyannyira kiálltak a rejtett sebességmérés ellen, hogy volt olyan egyenruhás, aki ellen emiatt fegyelmi eljárás indult – írja a hvg.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly óta 4 százalékkal nőtt a közlekedési balesetek száma: ugyan a súlyos sérüléssel járó balesetek aránya enyhén csökken, de a halálos balesetek száma emelkedett. Az uniós célkitűzés pedig az, hogy 2020-ra az egymillió lakosra vetített halálos balesetek számát a felére csökkentsék.

Az, hogy van-e értelme az előre bejelentett sebességmérésnek, illetve a jól látható helyen elhelyezett traffipaxoknak, régóta vita tárgyát képezi. A testület szeptemberi közleménye szerint ők arra az álláspontra jutottak, hogy a látványos ellenőrzések nem tartják vissza az autósokat, akiknek egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg a hatóság látóterében van.

A jogszabályok vagy közjogi szervezetszabályozó eszközök márpedig nem kötik ki, hogy az ellenőrzéshez használt készüléket a közlekedők számára jól láthatóan kell elhelyezni. A rendőrség Ausztriát, Szlovákiát, Szlovéniát, Csehországot, Németországot és Franciaországot sorolja példaként, ahol ugyancsak rejtett sebességmérő eszközökkel figyelik az autósokat.

Közben a Széll Kálmán téren valaki a gyalogosok sebességét méri

A Blikk olvasói számoltak be arról, hogy a budai Széll Kálmán téren lézeres sebességmérő berendezéssel civil ruhás emberek a gyalogosok sebességét figyelik. Akinek rögzítették a sebességét, az kap tőlük egy dokumentumot is egy szendvics kíséretében, ami miatt sokan direkt sietve haladnak a mérőeszköz előtt. A hír kapcsán a rendőrség jelezte, hogy nem ők állnak a rejtély mögött.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a sebességméréseket egyenruhában, azonosító jelvénnyel ellátva, a közúti forgalomban részt vevő járművek esetében méri, és nem mér sebességet gyalogosok tekintetében

– áll a közleményben.

Mai nap hírei

Kiszorítaná a külföldi élelmiszerláncokat az országból Lázár János

168ora.hu13 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu13 órája

Orbán Viktor válaszolt Manfred Webernek

demokrata.hu14 órája

Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

koponyeg.hu15 órája

Viszik a laptopokat

itbusiness.hu17 órája

Egyre több fogy a magyarok egyik kedvenc húsféléjéből

agroinform.hu19 órája

Kerényi Miklós Máté nem bírta tovább, maga mögött hagyott mindent

femcafe.hu19 órája

Rakovszky Zsuzsa 70 éves

konyvesmagazin.hu19 órája