Kiemelt Hírek 2018. július 17.

A pusztító áradástól a kutyaevés elleni tüntetésig - ezek volt a nap képei

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 17.
Válogatásunk a nap legérdekesebb, leglátványosabb képeiből.

Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén

Az izraeli légierő a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt a Gázai övezetben a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet rakétáira és gránátjaira – számolt be az MTI.

Izrael a héten lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét Kerem Salomnál, és ezzel felfüggesztette az övezetbe irányuló gáz- és üzemanyag szállítást. A hétfő esti izraeli bejelentés szerint a gyógyszer- és élelmiszer-szállítást továbbra is engedélyezik az övezet felé.

Az átkelőhely lezárását azzal indokolták, hogy a szombaton megkötött tűzszünetet a palesztin fél hétfő délután megszegte, amikor a Hamász rakétát lőtt ki izraeli területre. Az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy a rakétát röviddel azután indították útnak, hogy Izrael két Hamász-őrtornyot támadott Bét Hanúnban és Dzsabáliában hétfő délután.

Fotó: Majdi Fathi/ NurPhoto via Getty Images

 

Fotó: Majdi Fathi/ NurPhoto via Getty Images

Hatalmas áradás pusztít a Fülöp-szigeteken

A Henry névre hallgató alacsony légnyomású áramlat hatására hatalmas esőzések alakultak ki a Fülöp-szigeteken.

A nagy mennyiségű csapadék teljesen elárasztotta az utcákat, néhol derékig ér a víz. A CNN Philippines tudósítása szerint az áradat a fővárosi metró alagutat is elöntötte, és Marikina folyó menti lakosokat felszólították otthonaik elhagyására.

Manila, 2018. július 17. – Házi készítésû tutajon közlekedő kisfiú (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

 

Autó araszol egy árvízzel elárasztott utcán (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

 

Fülöp-szigeteki fiú egy árvízzel elárasztott utcán (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

 

Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Százezren emlékeztek Jekatyerinburgban II. Miklós orosz cár és családja kivégzésének 100. évfordulója alkalmából

Az urali Jekatyerinburgban 1918. július 17-re virradóra a bolsevikok agyonlőtték az akkor már trónjáról lemondott és házi őrizetben tartott cárt, családját, szolgálóit és orvosukat. Az emlékező körmenet Kirill pátriárka vezetésével helyi idő szerint éjjel két órakor indult útnak a kivégzés helyszínétől a 21 kilométerre fekvő Ganina Iama kolostor felé.

Az ország különböző részeiről érkeztek orosz ortodox hívők, valamint külföldről is jöttek emlékezni a cári családra. A kolostor azon helyek egyikén épült, ahol az utolsó orosz cár és családja elégetett maradványait elhantolták a kivégzés után.

Hétfőn jelentették be, hogy az orosz egyház által elrendelt legújabb genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy valóban a 100 éve meggyilkolt II. Miklós és családtagjai maradványait tárták fel 1979-ben Jekatyerinburgban.

Jekatyerinburg, 2018. július 17. – Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája (k) a II. Miklós orosz cár és családja kivégzésének századik évfordulójára emlékező menet élén. A menet a kivégzés helyszínétől, az Ipatyev-ház helyén épített templomtól indult. (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Abramenkov)

 

II. Miklós orosz cár és családja kivégzésének századik évfordulójára emlékezõk a kivégzés helyszínén, az Ipatyev-ház helyén épített templomnál. (Fotó: MTI/AP/Anton Baszanajev)

 

Fotó: MTI/AP/Anton Baszanajev

 

Fotó: MTI/AP/Anton Baszanajev

Lenyűgöző karnevált rendeztek Saint Lucia fõvárosában, Castries-ben 

A 620 km²-es trópusi szigetállam fővárosában július 17-én rendezték meg a Saint Lucia Karnevált, amelynek során látványos jelmezekbe bújt táncosok vonultak fel a karibi ritmusokra.

Fotó: MTI/EPA/Andrea De Silva

 

Fotó: MTI/EPA/Andrea De Silva

A kutyahús evése ellen tüntettek Szöulban

A kutyahús evése ellen tiltakoztak állatvédő szervezetek tagjai Szöulban július 17-én. A tüntetők a kutyahús emberi fogyasztásának törvényi tiltását követelték a dél-koreai kormánytól.

Korábban a pjongcsangi olimpia idejére Dél-Korea betiltotta a nyílt színi kutyavágást az ország legnagyobb kutyahúspiacán – írja az mno.hu. A helyi kormány mindig nagy, nyugati turisták tömegeit vonzó sportesemények idejére időzíti a kutyamészárlás tilalmát (az 1988-as szöuli olimpia és a 2002-es labdarúgó-világbajnokság alkalmával is moratóriumot rendeltek el), utána azonban szépen csendben feloldják a tilalmat. A dél-koreai közvéleményt erősen megosztja a kutyahús evésének kérdése: a fiatalok keményen ellenzik, az idősebb generációk pedig általában hevesen védelmezik ezt a gasztronómiai hagyományt.

Fotó: MTI/EPA/Kim Hi Csul 

 

Fotó: MTI/EPA/Kim Hi Csul

Keresés az oldalon