A Publicus friss kutatása szerint a többség egyetért a tüntetőkkel

Startlap - Startlap
A munkások és a mezőgazdasági dolgozók több mint 80 százaléka elutasítja a rabszolgatörvényt.

Szinte mindenki hallott a túlóratörvényről, és még a Fidesz szavazóinak is 40 százaléka rossznak tartja a Publicus Intézet kutatása szerint. A telefonos felmérést december 13. és 19. között végezték a Népszava felkérésére – írja a hvg.hu.

A megkérdezettek szerint a kivándorlás az ok

A válaszadókat arról is kérdezték, szerintük miért állt elő olyan munkaerőhiány, amit így kell orvosolni. Háromnegyedük szerint a kivándorlás az oka, csak 7 százalék ért egyet a miniszterelnökkel, vagyis azzal, hogy a szárnyaló gazdaság okozza. A törvényt a leginkább – 88 százalék – a mezőgazdaságban dolgozók utasítják el, az ipari munkások 81 százaléka, míg a kereskedelmi alkalmazottak 63 százaléka ellenzi.

A túlnyomó többség szerint a törvény növeli a kiszolgáltatottságot, függetlenül attól, hogy elvileg önkéntes alapon írható elő több túlóra.

A kétharmad a tüntetőkkel van

A Publicus megkérdezte azt is, mit szólnak a válaszadók a törvény kapcsán kirobbant utcai tüntetésekhez. A megkérdezettek 66 százaléka ért egyet a megmozdulásokkal. Ebben jelentős különbség mutatkozik pártpreferencia alapján, a fideszesek 62 százaléka “inkább nem ért egyet”, míg az ellenzékieknél 70 százalék fölötti az egyetértők aránya. A bizonytalan, pártot nem választó emberek 70 százaléka szimpatizál a tüntetésekkel.

Ez is érdekelhet

képcím

444: kijózanító közvélemény-kutatást kapott az ellenzék

képcím

Visszaüt a 480 forintos hatósági benzinár

képcím

Százmilliókat kell fizetnie a NAV-nak egy német gyógyszergyárnak