Kiemelt Hírek 2018. december 07.

A pelenkán és az injekciós tűn kénytelen fogni a Jahn Ferenc Kórház

Startlap Kiemelt Hírek 2018. december 07.
Elszállt az intézmény adóssága.

Lepedőn, pelenkán, injekciós tűn és egyéb fogyóeszközökön kénytelen spórolni a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet. Az intézmény adósságállománya ugyanis már közelíti az egymilliárd forintot – írja a Magyar Hang

Cserebere

A lap információi szerint tíz százalékot kell lefaragni a költségekből, ami oda vezetett, hogy az osztályok egymás között csereberélnek, hogy megoldják a fellépő eszközhiányt. 

Az intézmény vezetése a megszorításokkal azt akarja elkerülni, hogy a kormány pénzügyi felügyelőt nevezzen ki fejük fölé, márpedig erre jó esély van, ha az adósságállomány átlépi az egymilliárd forintot – írják.

A Magyar Hang szerette volna megtudni, igazak-e értesülései, és hogy a megszorítások érintik-e a dolgozói juttatásokat, ám lapzártáig nem érkezett válasz.

Kivárásra játszanak

Az áldatlan helyzetben szerepet játszik, hogy az intézmény – csakúgy, mint más, súlyosan eladósodott kórház – hónapok óta tartalékol, és a még csak egy hete bejelentett, ám régóta lebegtetett állami adósságrendezésre vár – számol be a lap. Mint ismert, november végén Kásler Miklós, az egészségügyi területért is felelős emberierőforrás-miniszter jelentette be az újabb, 55 milliárd forintos adósságkonszolidációt. (A kórházak hasonló adósságkonszolidációja rendszeres, utoljára tavaly év végén adott a kormány 54,3 milliárd forintot.)

Benyomulás a kórházakba

A konszolidáció ugyanakkor nem oldja meg az intézmények újbóli adósságtermelését, ami havonta országos szinten körülbelül 5 milliárd forintra tehető – írja a lap. A helyzet rendezésére a kormány – legalábbis az eddig napvilágra került elképzelések szerint – az egészségügyben is hasonló kancelláriarendszer bevezetését tervezi, mint amilyen már működik az egyetemek gazdasági vezetésében. 

Keresés az oldalon