Kiemelt Hírek 2018. június 27.

A külügyminisztérium is dolgozik az Amerikában a szüleitől elszakított magyar kisfiú hazahozatalán

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 27.
Illegális határátlépéssel vádolják a családot.

Több hónapja elszakítva tartják a családjától a kétéves Leventét egy bronxi befogadóállomáson, miután a szüleit illegális határátlépésért elkapták a határőrök. A család Kanadából az Egyesült Államokba próbált bejutni.

Amerikában az illegális bevándorlók ellen azonnal eljárást indítanak, a gyerekeket pedig befogadó állomásokon helyezik el.  Az amerikai szabályok azt is tiltják, hogy a gyermekeket felnőttek számára létesített fogdákban vagy börtönökben helyezzék el.

A kisfiú Magyarországon élő 23 éves nővére igyekezett elérni, hogy magához vehesse öccsét, közölte, hogy kész az USA-ba utazni emiatt, eddig sikertelenek voltak a próbálkozásai.

Levente nem ért angolul, állítólag alig eszik, megviseli a fogva tartása.

„Borzasztó ez az egész, pláne, hogy nem tudjuk, milyen esélyeink vannak. Amikor kiderült, mi történt, azonnal elkezdtem munkálkodni, hogy a kistestvérem épségben és mihamarabb hazakerüljön, s családi körben várja meg apámék hazajövetelét. Azóta lassan több mint egy hónap eltelt, és még mindig ott tartunk, hogy ilyen-olyan papírokat, sőt, már ujjlenyomatot is kértek tőlem. Minden iratot, amelyet kértek, beszereztem és a rendelkezésükre bocsátottam. Nem könnyű, hiszen a kistestvérem több ezer kilométerre, idegeneknél van, elképzelni sem tudom, hogy éli meg ezt az egészet. Nagyon vidám, kiegyensúlyozott kisfiú, de nem volt távol a szüleitől egy napot sem”

– mondta a Blikknek Laura, aki úgy véli, édesapja és barátnője nem bűnözők, nem ezt érdemlik.

A Blikk érdeklődésére a külügyminisztérium közölte, hogy felvették a kapcsolatot a gyermeket felügyelő intézettel, szakembereik Magyarországon is vizsgálják a hazahozatal feltételeit és lehetőségeit.

 

Keresés az oldalon