A függő gyerekek testvéreinek speciális segítség kell: egész életük rámehet a másik problémájára

Startlap - Startlap
A nagy tapasztalattal rendelkező Kék Pont Drogkonzultációs Központ külön csoportot indított a függők testvéreinek, mert egész más nehézségekkel kell megküzdeniük, mint a többi hozzátartozónak.

Kék Pont Drogkonzultációs Központ alkoholisták és drogfüggők testvéreinek indít önsegítő csoportot, mivel a hozzátartozóknak már több éve működő gyűléseken kiderült, hogy nekik egészen speciális problámáik vannak – írja az Abcúg. A féltéshez gyakran társul bűntudat (“miért nem velem történt?”), reálisabban látják a testvérük hibáit és a szerhasználat következményeit, valamint a szülők következetlenségével is meg kell küzdeniük. Miközben rájuk már nem tudnak elég figyelmet fordítani a rokonok, és ők is elhanyagolják saját életüket, mivel azt hiszik, hogy nekik kell az egész családot megmenteni.

 

Gábor öccse marihuánával kezdte

Gábor öccse a kétezres évek elején kezdett drogozni, és a fűtől egészen a heroinig jutott. Gábor volt az, aki lebuktatta a fiút, amikor megtalálta a fecskendőket a szobájában. Gábor a Kék Pont hozzátartozói csoportjában jött rá arra, hogy ezután ő végig ő fogta a szülei kezét. A családnak végül közös erővel sikerült leszoktatni a fiút a heroinról, aki azóta munkát és szerelmet is talált.

Gábor rengeteg áldozatot hozott öccse érdekében, és közben végig haragudott a szülőkre, akik nem ismerték fel időben a problémát. Ő a mai napig eljár a régi csoportba, hogy segítsen az újaknak tanácsaival, amik közül a legfontosabb az, hogy muszáj bevonni a szülőket is, ezt a helyzetet a testvérek egyedül nem tudják megoldani.

A testvérek túl hamar a felnőtt szerepébe kényszerülnek

A testvéri segítség árnyoldalai közül az egyik az, hogy azt hiszik, az egész családot nekik kell megmenteni. Gyakran válnak kényszeressé, manipulatívvá, munkafüggővé. És miközben a többieket akarják megmenteni, elfeledkeznek a saját problémáikről, és azt hiszik, velük minden rendben van.

Lovizer Dániel maga is alkoholista volt, de jelenleg a szüleivel közösen alapított családi felépülési központban tevékenykedik. Hozzá érkezett egyszer egy drogfüggő kliens a nővérével, akin rögtön látszott, hogy saját maga is komoly gondokkal küzd.

Az ő szere nem a drog volt, hanem a segítség

– mondja Dániel. A gyerekek között rendszerint alá-fölérendeltség alakulhat ki: a józan testvér lesz a felnőtt, a függő pedig a gyermek. A testvér – aki valójában nem azzal tud segíteni, ha mindent megtesz függő szerettéért – ezzel valójában saját önbecsülését erősíti.

Andi és Balázs testvérek, mindketten felépülő alkoholisták

Andi és Balázs között kilenc év korkülönbség van, mindketten felépülő alkoholisták, akik a főiskola végén kezdtek inni. Andi már tízéve tiszta, de harmincévesen még napi 8 litert sört kellett meginnia ahhoz, hogy dolgozni tudjon.

Nem jó kedvemből ittam a végén. Muszáj volt, mert fájt

– meséli Andi, akinek családja nem tartotta nagy dolognak, hogy letette a poharat. Ő sokáig nem fogta fel, hogy bátyjának is gondjai vannak, mivel annyira felnézett rá, hogy ez teljesen képtelen ötletnek tűnt. Aztán amikor Balázs eljutott a mélypontra, a nővére volt az, aki meg tudta mondani, hova fordulhat segítségért.

Balázsnak a kollégiumi klubban már saját boros hordója volt, és minden napot alkohollal indított, mégis sokáig nem tűnt fel a családnak, hogy baj van, ugyanis ahogy húga, úgy a szülők is imádták elsőszülöttjüket. Onnantól kezdve, hogy már két józanodó is volt a családban, végre nem különcként tekintettek rájuk, hanem elfogadták a függőséghez való viszonyukat.

Ez is érdekelhet

képcím

Lévai Anikó színes mézeskalácsokat sütött, Orbán Viktor...

képcím

A zebrán gázolták halálra Veress László színművészt

képcím

Szívet tépő kötelék: az ötéves kislány mindenben segíti...