A Fidesz így reagált Dúró Dóra burkaellenes javaslatára

Startlap - Startlap
Európa több országában már betiltották ezt a viseletet.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának kormánypárti tagjai – az ellenzékiek nem voltak jelen az előterjesztésnél – támogatták Dúró Dóra burkaviselés tiltását kezdeményező javaslatát – erről a Mi Hazánk képviselője számolt be a Facebook-oldalán.

A burka a muzulmán nők hagyományos viselete, amely a teljes testet fedi, tetőtől talpig, beleértve a fejet is. A nikábbal ellentétben a szemeket is eltakarja egy sűrű szövésű, hálószerű anyag.

 

A volt jobbikos képviselő szerint az ötlet Toroczkai Lászlótól ered. Reményei szerint a kormány megvalósítja az elképzelést, bár mint írja, egyelőre csak a törvénytárgysorozatba-vételről szavaztak.

A burka a teljes arcot, a szemeket is elfedő viselet, tehát gyakorlatilag lehetetlenné teszi az azonosítást, ezzel visszaélve számos terrorcselekményt követtek már el világszerte akár férfiak, nőnek kiadva magukat. Európa több országában már betiltották ezt a viseletet általában jobbközép kormányok kezdeményezésére, ám óriási politikai konszenzussal

– indokolta bejegyzésében Dúró Dóra a tiltás bevezetésének szükségességét.

A tervezett törvénymódosítás (PDF) lényege, hogy a szabálysértési törvény kiegészülne egy új paragrafussal, ami tiltja azt, hogy valaki olyan viseletet hordjon, ami felismerhetetlenné teszi – számolt be a hírről az Index.

„Aki az arcvonásait közterületen vagy nyilvános helyen ruházatával vagy egyéb tárggyal olyan módon rejti, vagy takarja el, hogy ezáltal mások számára felismerhetetlenné válik, szabálysértést követ el” – írja a módosítójavaslat.

Bizonyos feltételek megléte esetén ugyanakkor nem lehetne szankcionálni az arc takarását. Így például a nyilvános helyen tartott kulturális, vallási és sporteseményeken, valamint egészségügyi és szakmai okokból is engedélyezhető lenne az arc eltakarása.

Ez is érdekelhet

képcím

Pintér Sándor átírta az abortusz szabályait

képcím

Megszavazta a fideszes többség a kata radikális módosítását

képcím

Márki-Zay: Szijjártó Péter mondjon le!