A börzsönyi hiúz köszöni, jól van! - Fotó

Startlap - Startlap
Közép-Európa magányos jetijét nem kell félteni a hótól.

Nem kell aggódni a börzsönyi hiúzért, jelentette a Börzsöny élővilága csoport. Kutatójuk, Bedő Péter most ellenőrizte a kameracsapdát, a felvétel március 10-én készült.

A börzsönyi hiúz köszöni, jól van! Kutatónk, Bedő Péter most ellenőrizte a kameracsapdát, a felvétel március 10-én készült.(a kutatást az szja1%-ból fedezzük, kérjük támogasd!adószám: 18702862-1-13)

Közzétette: Börzsöny Alapítvány – 2018. március 17.

Januárban már farkasnyomot is találtak a Börzsönyben, de egyelőre nem bizonyított, hogy tényleg visszatért a térségbe a kutyaféle. Így hát egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy a hiúz az egyetlen börzsönyi nagyragadozó.

Vélhetően egyébként mindkét állatot az egyre fejlődő vadászati technikák pusztították ki. „Akkor pecsételődött meg a sorsuk, amikor az 1800-as évek végén elterjedt Magyarországon a csapóvas és a sztrichnin nevű erős, gyorsan ölő méreg használata” – mondta Darányi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre a hvg.hu-nak.

A fulladásos halált okozó méreggel a birkákat dézsmáló farkasokat akarták eredetileg megfékezni, ám a kisebb testű állatokat fogyasztó hiúzokat sem kímélte a vegyszer. A 70-es, 80-as években bukkant fel újra a Börzsönyben hiúz, hogy valaki áthozta-e, vagy átkóborolt az állat Szlovákiából, sosem derült ki.

A hiúz rendkívül rejtőzködő és félénk állat, a harminc éve a nagymacska nyomában járó Darányi Lászlónak is csak életében egyszer sikerült szemtől szembe kerülnie vele, még 1993-ban. 1995 után tíz évig nem láttak lábnyomot, a szakemberek szerint azért, mert ebben az időszakban nem élt hiúz a területen, habár többen látni vélték a ragadozót.

A macskaféle 2005-ben bukkant fel újra, minden évben nyomot hagy a hóban, és egy csomó ehhez hasonló felvétel készült már. Vélhetően egyetlen, magányosan kóborló hím állatról van szó. „A felvételekből jól látszik, hogy – mivel a bundamintázat mindegyik egyednél kicsit más – a 2007-es képen lévő hiúz ugyanúgy néz ki, mint a 2016-ban készített felvételen lévő állat” – magyarázta Darányi. Az is ezt a feltételezlst erősíti, hogy habár ilyenkor van a hiúzok párzási időszaka, amikor a nőstény és a hím sokat mozog együtt, a park munkatársai azonban még sosem láttak egymás mellett vagy egymás közelében két hiúznyomot.

Címlapkép: Wikipédia/ Bernard Landgraf

Ez is érdekelhet

képcím

Holttestet találtak túrázók a Börzsönyben

képcím

Tényleg megérkezett a tél: videón a budapesti hószállingózás,...

képcím

Ha a magyar kormányon múlik, nem lesz EU-s gázszolidaritás