Ha a magyar kormányon múlik, nem lesz EU-s gázszolidaritás

Startlap - Startlap
Míg más országok már külön is megállapodtak arról, hogy hiány esetén kisegítik egymást földgázzal, a magyar kormány inkább exporttilalmat rendel el. Délelőtti hírösszefoglaló.

Ha a magyar kormányon múlik, nem lesz EU-s gázszolidaritás

Az Európai Bizottság a gázhiány enyhítése érdekében kötelező spórolást írna elé a tagállamoknak, de a megállapodás része volna az is, hogy a gázban bővelkedő tagállamok önkéntes alapon kisegítsék a rászorulókat. Ahelyett, hogy részt venne ebben, Magyarország éppen most zárja ki magát a szolidaritási mechanizmusból. A szakértők többsége szerint kevés lesz a gáz a következő télre Európában. Bővebben.

Találtak 117 milliárd extraprofitadót, amivel valamiért nem foglalkozik a kormány

A kormányközeli vállalkozók számára az elmúlt mintegy egy évtized a kánaánt jelentette az építőiparban. A tizenöt legnagyobb árbevételű építőipari cégből kilenc igazoltan jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, és százmilliárdokban mérhető az a plusz nyereség, amelyet az ipari átlaghoz képest termelnek. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

A minisztérium elmagyarázta, miért vacsorázott Mészáros cégvezetőjével Palkovics 

A Technológiai és Ipari Minisztérium Facebook-oldala szerint a tárcavezető korábban más nagyvállalatok vezéreivel is “hasonló keretek között egyeztetett”. Palkovics Lászlót az egyik katás tüntetésen szúrták ki a Várban estebédje közben, és kérdezték meg tőle, mit gondol a törvénymódosításról. Utólag derült ki, hogy nem akárkivel étkezett. Részletek.

“Azt hiszed, ha ezt a napi 8-10-12 óra munkát csinálod, akkor egyről a kettőre juthatsz. Kétségbeejtő, hogy egy pillanat alatt egy tollvonással áthúzzák a felépített munkádat”

MTI/Balázs Attila

A rohamtempóban beterjesztett és megszavazott, kiadózókról szóló törvény húsbavágóan érinti az egészségügyet is. Orvosok és nővérek is gyakran vállalkozóként tartják fent az ügyeletet, vagy segítenek be ott, ahol éppen munkaerőhiány van. Ebben a cikkben egy háziorvos, egy közétkeztetési étrendet összeállító dietetikus, sportolókat rehabilitáló gyógytornász és üzemorvos mondja el, mire számítanak szeptember 1-jétől.

Az ukrán média álhíre volt, hogy Magyarország engedi a közvetlen fegyverszállítást

Nem igaz a hír, miszerint Magyar Levente államtitkár szerint átmehetnek Magyarországon a fegyverszállítmányok; Vlagyimir Putyin kedden Teheránban bejelentette, előrehaladást értek el a fekete-tengeri gabonaexport ügyében; Oroszország már a második hónapja Kína legnagyobb olajellátója. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Napok óta hiába várják a WizzAir utasai, hogy hazahozzák őket Lutonból

Elszabadult a pokol, több ezer, 50-60 gépnyi ember hömpölygött a tranzitban. Meleg volt, még a falakról is izzadtság csorgott.

Halasztották, majd törölték a járatot, az egész repteret lezárták, a WizzAir munkatársai pedig nem jelentkeztek. Részletek.

Drágulással indítja a csúcsszezont az albérletpiac

Az idei főszezon, ami hagyományosan a felvételi ponthatárok kihirdetésével kezdődik, több szempontból is más lesz, mint az eddigiek: a fenntartási költségek sokkal komolyabb tényezővé válnak az ingatlanok bérleti díja és az elhelyezkedése mellett. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta a legfontosabb tudnivalókat a bérlők és bérbeadók számára.

Maszkviselést és oltást javasol Európának a WHO

Még mindig itt van. Terjed. Mutálódik. És sajnos még mindig rengeteg életet követel.

Az európai államoknak fel kell gyorsítaniuk a vakcinák beadását és vissza kell állítaniuk a maszkviselést – jelentette Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója. Kluge az egészségügyi rendszerek ismételt túlterhelése, és az omikron különösen fertőző BA.5 alvariánsa miatt fejezte ki aggodalmát. Bővebben.

Kengurut fogtak a Börzsönyben

Jack Atley/Bloomberg via Getty Images

Az állatot futva és motorral is üldözték, a gazdája érkezéséig az ideiglenes befogadást vállaló állatsimogató tulajdonosa elmondta, náluk egyetlen kengurut sem látott még soha így viselkedni. Mi történt? Innen kiderül.

Extrém UV-sugárzás mellett fokozódik a forróság

Már szerdán is rekkenő hőmérsékletre ébredünk, és ez csak tovább növekszik majd, a perzselő napsütést és rendkívüli szárazságot erős UV-sugárzás kíséri. A következő napok időjárás-jelentése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/EPA/Filip Singer)

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev

képcím

Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"

képcím

Macron: ha Oroszország győz Ukrajnában, vége az európai...