82-nél több koronavírusos sosem volt egyszerre lélegeztetőgépen, de mi ezerszámra vesszük a gépeket Kínából

Startlap - Startlap
Amikor vasárnap Szijjártó Péter bejelentette, hogy a múlt héten újabb szállítmány érkezett 1800 lélegeztetőgéppel, pontosan 21 koronavírusos beteg volt a gépekre kötve. Reggeli hírösszefoglaló.

82-nél több koronavírusos sosem volt egyszerre lélegeztetőgépen, de mi ezerszámra vesszük a gépeket Kínából

Szijjártó Péter vasárnap arról számolt be: a múlt héten újabb 1800 lélegeztetőgép érkezett Kínából. Amikor erről a külügyminiszter hírt adott, Magyarországon 386 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, akik közül 21-en voltak lélegeztetőgépen. Jelenleg a teljes kapacitás 0,26 százalékát használják a koronavírusos személyek kezelésében. Mivel indokolja a kormány a beszerzéseket? Mennyi lélegeztetőgépet vásároltunk eddig, és mennyit vettek a környező országok? Mennyi pénzbe került mindez, és tényleg használható készülékekről van szó? Mi lesz a sorsa ezeknek a berendezéseknek? Ezekre a kérdésekre keresik a választ ebben a cikkben.

Megvan a nemzeti konzultáció 13 kérdése

A kormány honlapján hétfő este nyilvánosságra hozták a következő nemzeti konzultáció kérdéseit. A kérdések egyebek mellett a járványkezelési és gazdasági intézkedéseket, a bevándorlást, valamint Soros György személyét firtatják. A 13 kérdést ebben a cikkben ismertetik.

Miért volt sikeresebb a kelet-európai járványkezelés, és vajon milyen következménye lesz ennek a koronavírus második hullámában?

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Az operatív törzs sajtótájékoztatóinak egyik alapmondata volt Müller Cecília részéről, hogy hamarosan belépünk a tömeges megbetegedések fázisába. Ez nem történt meg, jelenleg a koronavírussal kapcsolatos hazai statisztikákban jelenleg már nagyon kedvező számok szerepelnek. A Johns Hopkins egyetem adatai szerint a nyugat-európai országok jobban megszenvedték a koronavírust, mint a közép-kelet-európai régió. Nyilatkozatok, tanulmányok, szakértőkkel folytatott beszélgetések alapján látszik, hogy a járvány sikeres kezeléséhez több dolog együttállására volt szükség. Mik ezek a tényezők, és a vírus elleni eredményes fellépés milyen következményekkel járhat az októberre jósolt második hullámra? Erről szól ez a cikk.

Az MSZP videójában mentősként szereplő nő nem árulja el, hol dolgozik

Egyre kínosabb fordulatokat vesz annak a videónak a története, amelyet a Magyar Szocialista Párt (MSZP) mutatott be a hétvégén, és amelyet azóta már töröltek. Az Országos Mentőszolgálat jelezte, hogy a felvételen mentősként bemutatott nő, aki nagyon súlyos állításokat tett a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazaküldött és meghalt betegekről, nem náluk dolgozik, és a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában nem szerepel. A párt választ ígért, de ez nem érkezett meg, és az asszony sem beszél. Részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék újraválasztott elnöke letagadta, hogy aláírta a Handó Tündének lelkesen hálálkodó levelet

Tatár-Kis Péter a Groupama Arénában mondott beszédében bizarr stílusban, önmagáról harmadik személyben szólva tagadta le annak a tavaly év végi dokumentumnak az aláírását, amelyben 24 bírósági vezető hálálkodott a január elsejével Alkotmánybíróságra távozó Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal korábbi elnökének. Nem ez volt az egyetlen kétes igazságtartalmú dolog, amit Tatár a mikrofonba mondott. Részletek itt.

“A gyógyszerész nem tejfölárus” – interjúban nyilatkozott a gyógyszerész kamara elnöke az 500 ezres juttatásról, ami nekik nem jár

Kásler Miklós vasárnapi interjújában a jelentős haszonnal, a külföldi tulajdonnal, valamint azzal magyarázta, miért nem jár a gyógyszerészek számára a kormány által beígért bruttó 500 ezer forintos juttatás, hogy a járvány közben is csak azt tették, amit máskor is végeznek. Hankó Zoltán, a a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke hétfőn telefonon reagált erre, amelynek során többek között azt is elárulta, mekkora extra bevételt jelentett a gyógyszerészeknek a járvány, és terveznek-e további lépéseket.

Mindeközben Kásler Miklós az ATV Híradójában közölt egy mondatot, amelynek alapján arra következtethetünk, hogy a gyógyszerészek egy kis csoportja és a gyógytornászok mégis részesülhetnek az egyszeri támogatásban. Ha kíváncsi vagy, mint mondott az emberminiszter, akkor itt folytasd az olvasást.

Egymillió dolláros óvadékot állapított meg a bíróság George Floyd gyilkosának

Derek Chauvin, aki közel 9 percen keresztül térdelt George Floyd nyakán, mialatt a férfi hiába könyörgött levegőért, először jelent meg a minneapolisi bíróság előtt. A meghallgatásról itt írnak bővebben.

Összeírták az ingyenes balatoni strandokat

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Közzétették az ingyenes balatoni strandok 2020-as frissített listáját, amelyen idén is a déli part fürdőhelyei vannak többségben. Ugyan a strandokra való belépésért nem, de a parkolásért sok helyen fizetni kell. Íme a lista.

Disznókkal etette meg az óvodás Madeleine McCann testét a gyilkosa?

A múlt héten megnevezték a 2007-es Madeleine McCann-ügy gyanúsítottját. Mióta Christian Brückner neve nyilvánosságra került, egymás után kerülnek elő a szemtanúk. Az egyikük egy sokkoló párbeszédről számolt be.

Heves zivatarok zúdulnak az ország keleti részére

Meleg, nedves légtömegek érkeznek hazánk területére, a legintenzívebb zivatarok északkeleten, keleten alakulhatnak ki. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

A legfrissebb rövidhíreket most meg is hallgathatod a Hírstart podcastján: katt ide.

Ez is érdekelhet

képcím

Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a...

képcím

Biogolyóstoll, fideszes pártkatona - ellenzéki reakciók Sulyok...

képcím

"Orbán Viktor ma mindenről beszélt, csak a lényegről nem" -...