78 éves lett Tina Turner

Még mindig csodás formában van a rocknagyi.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-11-26 11:17

Tina Turner tizenegyszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai énekesnő, színésznő. 1939-ben született Nutbushban, Anna Mae Bullock néven egy kisvárosi, szegény családba. Anyja gyári munkás volt, apja egy farmon dolgozott, ahol ő maga is sokat segítkezett. Talán éppen ezért mindig is volt benne küzdés és vágy, hogy kitörjön a nem túl fényes környezetéből. Szülei végül elváltak, ezután testvérével együtt nagyanyja vette őt magához.

St. Louisban a Sumner középiskolába kezdett járni. Ekkortájt nővére több éjszakai klubba is elvitte Anna Mae-t, aki így találkozott egyik este a Mississippi-i születésű rhythm and blues muzsikussal, Ike Turnerrel, későbbi férjével. A férfi rendszeresen itt zenélt, Anna Mae pedig megkérte, hogy vegye fel őt a zenekarába. Hosszas unszolás után Ike végül eleget tett a kérésnek és nemsokára ‘Little Ann’ néven az esti műsorok sztárja lett.

Egy alkalommal egy stúdiófelvételnél is ő ugrott be a lebetegedett eredeti énekes helyett, és ez lett Tina Turner nagy dobbantása. A dallal letarolta Amerikát. A “Fool in Love” a slágerlisták élére ugrott, és az alig 21 éves Anna Mae egy csapásra sztár lett.

Az énekesnő ekkor vette fel új nevét, a Tina-t. Ike rákapott a siker ízére, és zenekara nevét Ike és Tina Turner Revüre változtatta, amivel óriási sikert arattak országszerte. Ike és Tina 1962-ben házasodtak össze Tijuanában, Mexikóban, jóllehet Ike hivatalosan 1974-ig nem vált el korábbi feleségétől, Lorraine-től. Ezzel Tinának hamarosan nagycsaládos anyaként is helyt kellett állnia, mert négy gyermeke lett: saját előző kapcsolatából született fia, Craig, Ike két fia és közös fiuk, Ronald. 

Közben zenei karrierjük is jól ment: a River Deep Mountain High vagy a Proud Mary című slágerek és feldolgozásaik a mai napig népszerűek.

A csapat menedzsere Ike volt, aki semmilyen fontos ügyben nem engedte ki az irányítást a kezéből. A férfi drogfüggősége és agresszív viselkedése miatt a zenészek is gyakran cserélődtek együttesükben, így a koncertek és a lemezfelvételek egyre vontatottabbá váltak. 

Tina Turnernek pedig folyamatos magánéleti problémákkal kellett megküzdenie, mivel a férje állandóan megcsalta, és gyakran bántalmazta őt és gyermekeiket is. Tina egy alkalommal öngyilkosságot kísérelt meg, amikor már úgy érezte, hogy nem bírja tovább. Szerencsére időben rátaláltak, és megmentették az életét.

1976. július 4-én egy országos turné dallasi nyitófellépésére készültek, amikor az úton a házaspár csúnyán összeveszett, Ike felismerhetetlenre verte Tinát. Ezután, amíg Ike a szállodai szobájukban aludt, Tina mindössze harminchat centtel a zsebében megszökött és elhagyta férjét. A következő néhány hónapot barátainál elbújva töltötte, mialatt Ike folyamatosan kutatott utána.

Hamarosan közös fiuk is elhagyta a szülői házat nem sokkal később Ike egy felhúzott pisztollyal fenyegette meg, és jól fejbe vágta vele. Tina végül 1978-ban hivatalosan is elvált férjétől.

A Turner házaspár válását, tizenhat évnyi házasság után, végül 1978-ban mondták ki. Tina Turner megtarthatta művésznevét és új életet kezdhetett, azonban súlyos anyagi problémákkal küzdött, éveken át próbált talpra állni, miközben Ike mindent megtett annak érdekében, hogy semmi ne sikerülhessen neki. Tina saját bevallása szerint a buddhizmusban talált erőt az újrakezdéshez. Az énekesnő fáradhatatlanul dolgozott, és szólókarriert indított. 

Új menedzsere tanácsára teljesen stílust váltott, mind a zenében, mind az image-ben: Rock’n’Roll zenekart alapított, amellyel először csak Európát, majd az amerikai piacot is meghódította. Találkozott a kor legnagyobbjaival, Rod Stewarttal és a The Rolling Stonesszal, akikkel közös produkciókat hoztak létre, ezzel pedig Tinát milliók ismerték és szerették meg. 1988-ban bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe is, mivel ő volt az első, aki szólóelőadóként 184 ezres fizető közönség előtt énekelt.

Több filmszerepet is kapott, például Mel Gibson oldalán a Mad Max 3.-ban, amelynek betétdala, a We don’t need another hero világsiker lett. Számos film betét- és főcímdalát énekelte, és vitte sikerre, például az 1995-ös James Bond filmét, a Goldeneye-t. Albumai világszerte több mint 200 millió példányban fogytak, mindenkinél több koncertjegyet adott el a történelemben, és a szakma minden idők 100 legnagyobb énekese közé választotta őt. Energikus előadásmódja, erőteljes, érces hangja, különc külsője egyedivé és utánozhatatlanná tette.

Tina Turner 78 évesen remek formában van, amiért sokat tesz: rendszeresen sportol, és nemcsak testét, hanem szellemét is edzi a buddhista tanokkal. 2013-ban, több mint húsz év együttélés után férjhez ment Erwin Bach producerhez, és ma már tényleg boldog házasságban él.

Tina Turnert tizenegyszer tüntették ki Grammy-díjjal és többször Golden Globe-díjjal, az életéről idén musical készült, amit jövőre mutatnak be Londonban.

Cikk forrása: NLCafe

Kép forrása: MTI

Mai nap hírei

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu5 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu6 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu7 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com10 órája

Gólrekorddal jutott tovább a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi vb-n

168ora.hu10 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu10 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu11 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu11 órája