728 ezer forint a minimálbér az óriáscégnél

'Helyesen cselekedett' a tulajdonos.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-03 13:18

Címlapkép: Thinkstock

A világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata, az Amazon kedden bejelentette, hogy november 1-jétől 15 dollárra emeli a minimális órabért az Egyesült Államokban dolgozó alkalmazottai számára, és lobbizni fog Washingtonban azért, hogy a jelenleg 7,25 dolláros szövetségi órabérminimumot emeljék. 

Az Amazon több mint 250 ezer munkavállalót foglalkoztat teljes vagy részmunkaidőben, emellett az ünnepi szezonban mintegy százezer embert vesz fel idénymunkára. Rájuk és a tavaly felvásárolt Whole Foods, felsőkategóriás élelmiszereket árusító üzletlánc minden alkalmazottjára vonatkozni fog a béremelés. Azok, akiknek az órabére már meghaladja a 15 dollárt, ugyancsak kapnak fizetésemelést. 

Az Amazon emeli a Nagy-Britanniában dolgozók bérminimumát is: a Londonban és térségében dolgozókét óránként 10,50 fontra (13,59 dollárra), az ország többi részében pedig 9,50 fontra. 

Akár az egymilliárd dollárt is elérheti évente a béremelés költsége

Az Amazonnál jelenleg 11 dollár körül van a legalacsonyabb órabér az Egyesült Államokat tekintve. Elemzők úgy becsülik, hogy akár az egymilliárd dollárt is elérheti évente a béremelés költsége, amit részben ellensúlyoz majd, hogy nemrégiben 20 dollárral, 99-ről 119 dollárra emelték a Prime szolgáltatás éves előfizetési díját az Egyesült Államokban.

Az online könyvesboltként indult vállalatot 1994. július 5-én alapította Jeff Bezos. A vállalat részvényeit 1997 májusában vezették be a New York-i tőzsdére 18 dolláros kibocsátási árfolyamon, és idén augusztusban 2050,26 dolláros árfolyamon elérte az ezermilliárd dolláros piaci tőkeértéket, az amerikai cégek közül – az Apple után – másodikként. 

 

A seattle-i központú cégnél dolgozók átlagbére tavaly 34 ezer 123 dollárra rúgott az Egyesült Államokban, míg az egész világot tekintve 28 ezer 446 dollárt tett ki. Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezetője közel 150 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere a Forbes listája szerint.

“Helyesen cselekedett”

Az Amazont jó ideje súlyos bírálatok érik a munkakörülmények és a fizetések miatt is. Az egyik legkíméletlenebb kritikusa, Bernie Sanders amerikai szenátor, akinek a Twitteren közel 9 millió követője van, gyakran pellengérezi ki az Amazont a munkavállalói fizetések mediánja és a Jeff Bezos vagyona közötti mérhetetlen különbség miatt. A szenátor kedden gratulált Bezosnak azért, mert “helyesen cselekedett”. 

Csak az idei második negyedévben az Amazon nyeresége 2,53 milliárd dollárt tett ki.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának adatai szerint az amerikai magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak átlagos órabére jelenleg 22,73 dollár. 

 

(MTI)

Mai nap hírei

Ezerötszáz felett az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu2 órája

Vitaminszedés csak okosan! 

szimpatika.hu5 órája

7 étel, amit eddig nem tároltál a hűtőben - Pedig kellene

joy.hu5 órája

Ilyet még nem láttál: a nő szó szerint felmászott kocsival a póznára

unilife.hu15 órája

Elvileg nem lehet, de valakinek mégis sikerült félbehajtani egy Xiaomi Mi 11-et

gsmring.hu18 órája

„Anyám elutazott, és én elvesztettem a szüzességemet” – Tinikorunk emlékezetes napjai szülők nélkül

wmn.hu19 órája

Már az állatok sem bírják a hideget Mongóliában

koponyeg.hu19 órája

Engedélyt kapott a repülésre a 737 MAX Európában, egy volt Boeing dolgozó szerint a gép veszélyes

bitcoinbazis.hu19 órája