72 órán belül el kell hagynia Ukrajna területét a beregszászi magyar konzulnak

Nemkívánatos személlyé nyilvánították.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-04 10:59

New York, 2018. szeptember 26. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) kezet fog Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel (MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev)

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy a konzul magyar útleveleket adott át a kárpátaljai magyar kisebbség egyes tagjainak.

 

A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból.

A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.

A magyar származású ukrajnai állampolgárokra egyesítő tényezőként tekintünk a két ország közötti kapcsolatokban, és ugyanerre szólítjuk a magyarországi partnereinket is

– áll a külügyi közleményben.

Udvariasan, de nagyon keményen

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter október 2-án a Facebookon tett közzé egy videoüzenetet, amelyben leszögezte, hogy még ezen a héten kiutasítják a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt. Az ukrán diplomácia vezetője úgy fogalmazott, Kijev “udvariasan, de nagyon keményen és következetesen” fog cselekedni Magyarországgal szemben. 

Ukrajnában a kettős állampolgárság nem von maga után sem büntetőjogi, sem adminisztratív felelősségre vonást, pusztán az országban “nem nézik jó szemmel” a külföldi útlevelek “osztogatását”. A konzul kiutasítását Kijev azzal indokolta, hogy ezt a kifogásolt tevékenységet folytatta a magyar konzulátus Ukrajna területén, ami ellentétes a konzuli tevékenységről szóló bécsi egyezménnyel.

 

Klimkin hangot adott azon véleményének is, hogy Oroszország a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak Kárpátalján történt kiadása körül kialakult helyzetet felhasználja az említett terület és egész Ukrajna destabilizálására. 

A bécsi egyezményre hivatkoznak

A tárcavezető – mint elmondta – kifejtette érveit Magyarország külügyminiszterének arról, hogy szerinte a magyar fél megsértette a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Ismételten hangsúlyozta azt az álláspontját, miszerint senki sem rejtheti el a hatóságok elől azt a tényt, hogy új jogokra és kötelezettségekre tett szert.

Az ukrán tárcavezető ugyanakkor a legfontosabb dolognak azt nevezte, hogy Oroszország Kárpátalja és egész Ukrajna destabilizálására fogja kihasználni a helyzetet, ahogyan tette ezt korábban is. Emlékeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza elleni támadásokra, hozzátéve, hogy a gyújtogatásokat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szervezte meg. 

„Ukrajnának nincs jogalapja a kiutasításra”

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán, tehát még a kiutasítást megelőző napon kijelentette, hogy Kijevnek nincs jogalapja a beregszászi magyar konzul kiutasítására.

Ukrajnának nincs jogalapja a beregszászi magyar konzul kiutasítására, ezért Magyarország az ilyen cselekedetekre a viszonosság elvén alapuló választ fog adni

– jelentette ki Szijjártó Péter Moszkvában az orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott megbeszéléseit követően, más témában tartott sajtóértekezleten.

Szijjártó hangsúlyozta: a beregszászi magyar konzul nem követett el semmilyen szabályellenes cselekedetet, tevékenysége nem sértette sem a magyar, sem az ukrán, sem a nemzetközi jogot. Mint elmondta, Magyarország ukrajnai diplomáciai képviseletein minden ügyet törvényesen intéznek, és ezért nem látja indokoltnak a beregszászi konzul visszahívását.

“Amennyiben Kijevben azt a döntést hozzák, hogy ki kell zsuppolni a konzulunkat, úgy én azon nyomban haladéktalanul kizsuppolok egy ukrán konzult Magyarországról” – mondta Szijjártó a TASZSZ jelentése szerint.

A magyar külügyminiszter kiemelte: Kijev rontotta el az ukrajnai magyar kisebbség ellen irányuló intézkedéseivel a korábban meglévő jó viszonyt Ukrajna és Magyarország között.

Hazaárulás a vád

Két hete az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy titokban készített felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek és magyar útlevelet kapnak a beregszászi konzulátuson. A felvétel miatt tovább romlott Magyarország és Ukrajna viszonya. 

Klimkin kijelentette, hogy a beregszászi magyar konzulátus alkalmazottai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli tevékenységről szóló bécsi egyezményt. Kifogásolta továbbá, hogy a konzulátus munkatársai azt javasolták az esküt tevőknek, hogy titkolják el magyar útlevelüket az ukrán hatóságok elől.

Viktor Kononenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) helyettes vezetője kijevi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kettős állampolgárság tilalma ellenére az ukrán jogszabályokban nincs büntetés erre a jogsértésre, a törvényhozók feladata megoldani ennek szankcionálását. Kijelentette ugyanakkor: az SZBU nyomon követi a folyamatokat Kárpátalján annak érdekében, hogy megakadályozza a szeparatizmus megjelenését, illetve az ország területi integritását sértő bűncselekményeket.

Múlt pénteken közölte a Kárpátalja megyei ügyészség, hogy az ukrán büntető törvénykönyv hazaárulásra vonatkozó cikke alapján büntetőeljárást indított magyar állampolgárság kárpátaljai lakosok általi felvételének ügyében.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Már nem titok, miért hagyta ott Harry és Meghan egykori házát Eugénia hercegnő

joy.hu7 órája

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja

tozsdeforum.hu7 órája

„Más elengedett kézzel biciklizik – én betét nélkül menstruálok!”

wmn.hu8 órája

10 ruhadarab, ami régen menő volt, ma pedig csak röhögünk rajtuk

unilife.hu9 órája

Mától csak előzetes regisztrációval lehet belépni Ausztriába

szimpatika.hu11 órája

Autóvásárlási roham jöhet 2021-ben?

autopro.hu11 órája

Elindulhat a 2022-es választásokon Gődény György

168ora.hu15 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu17 órája