6 milliárd forint értékű kárpótlást kap az a férfi, aki 39 évet töltött ártatlanul rács mögött

Startlap - Startlap
A férfit korábban kettős gyilkosságért ítélték el.

Óriási kártérítést ítéltek meg Kaliforniában annak a férfinak, aki közel négy évtizeden keresztül ült börtönben egy olyan kettős gyilkosságért, amelyet nem ő követett el – írja a CNN alapján az Index.

2017-ben kapott kegyelmet

Craig Coley-t még 1980-ban ítélték el egy Rhonda Wicht nevű 24 éves nő – akivel Coley akkoriban épp szakításban volt – megerőszakolásáért és megöléséért, illetve négyéves fia, Donald 1978-as meggyilkolásáért. 39 börtönben töltött év után, 2017-ben kapott kegyelmet, miután kiderült, hogy az ügyében folytatott nyomozás során hibát követtek el.

Elpusztították az őt igazoló bizonyítékot

Egy Michael Bender nevű nyomozó 2013 óta dolgozott Coley ügyén, mivel meggyőződésévé vált, hogy a férfi nem követte el az őt börtönbe juttató bűncselekményeket. Idővel arra is rájött, hogy az ügy egyik nyomozója megsemmisített egy bizonyítékot, amely igazolhatta volna Coley ártatlanságát.

A minták mégis megmaradtak a laborban

A helyszínről származó biológiai anyagokat elemző labor mégis megőrizte a mintákat, amelyekről közel négy évtizeddel később kiderült, hogy nem Coley DNS-ét tartalmazzák. A nyomozás újraindult, és végül megállapították a férfi ártatlanságát.

Ez is érdekelhet

képcím

11 év börtönt kapott a csaló influenszer

képcím

Akkora a kereslet a hatósági áras tűzifára, hogy több helyen...

képcím

Börtönre ítélték a Gyurcsány-kormány egykori NBH-s vezetőjét