Kiemelt Hírek 2018. augusztus 12.

50 ezer forintot kapnának a papírok kitöltői, mégis csak a jogosultak tizede teszi meg

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 12.
Mindössze félórás elfoglaltság lenne.

A magyar állam 2006 óta minden újszülöttnek 42 500 Ft életkezdési támogatást ad, amit egy, az éves inflációval megegyező kamatozású letéti számlán helyez el a Magyar Államkincstár. Ahhoz, hogy gyerek nevére kerüljön ez az összeg és babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni, így az infláción felül még 3 százalék kamat is jár – idén összesen 5,4 százalék volt a kamat.

Ezt a lehetőséget azonban a jogosultaknak csak körülbelül az egy tizede vette igénybe.

A védőnőknek kell tájékoztatni a szülőket, de hozzájuk vagy nem jut el az információ vagy nem bajlódnak a számlanyitással, amit csak személyesen lehet intézni.

Pedig érdemes lenne, mert ha az átlagos három százalékos éves inflációval számolunk, akkor a gyerek 18. életévét betöltve 121 ezer forintot vehet fel, míg számlanyitás nélkül csak 72 ezret.

További előny, hogy a babakötvénynél a számlán elhelyezett teljes összeg után jár az állami kamattámogatás, jelenleg pedig nincs olyan lakossági állampapír, ami 5,4 százalékos kamatot fizetne.

Ráadásul az állam minden befizetett 10 forinthoz ad még egyet, igaz, hogy évente csak maximum 6 ezer forintot. Viszont ha ezt valaki teljes mértékben kihasználja, azaz évente minimum 60 ezer forintot befizet, akkor az évi három százalékos inflációt feltételezve 2,2 millió forintos összeget jelent a gyerek 18 éves korára.

A babakötvény arra is jó lenne, hogy a szülőket megtakarításra ösztönözze, illetve az államadósság finanszírozásához is hasznos lenne, mivel 18 évig nem lehet visszaváltani, de eddig csak szűk kör vette igénybe.

 

 

Forrás: G7

Keresés az oldalon