5 év, 200 ezer adag vasárnapi ebéd: korántsem csak a hajléktalanok járnak a belvárosi ételosztásra

Az adományokból vásárolt alapanyagokat éttermek főzik meg, a sütit meg a gyümölcsöt pedig viszik a többiek. Még soha egyetlen vasárnapot sem hagytak ki.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-30 09:30

Fotó: Facebook

Öt éve főz a rászorulóknak vasárnaponként a Heti Betevő Egyesület, amelynek ötlete abból a felismerésből pattant ki, hogy egy sör árából is lehet laktató egytálételt főzni – írja az Index. A csapat bázisa egy VII. kerültei vendéglátóhely, és minden költséget adományokból finanszíroznak.

Heti szinten mintegy ezer rászorulónak segítenek

2013-ban még 50 adag étellel kezdték, ma már csak a VII. kerületben 300 adagnál tartanak, és fennállásuk óta 200 ezer adag ebédet osztottak ki. Új csoportok alakultak ki a VIII. kerületben, Makón, Székesfehérváron és Pécsett. Az egyesület jó nevű éttermek közreműködésével tartalmas, minőség vasárnapi ebédet főz, amelynek elmaradhatatlan kelléke az önkéntesek süteményei és gyümölcsei.

Sokan vannak, akik talán már évek óta nem ettek igazán jót, és nem kizárólag hajléktalanokról van szó: ételosztásaikra családos vendégek és kisnyugdíjasok is ugyanúgy járnak. Nemcsak ételt, hanem gondoskodást is kapnak tőlük az emberek, akiknek labilis helyzetük mellett sokat számít az a rendszeresség és törődés, amit az egyesület nyújt.

A tagok között akad tanár, grafikus, újságíró, vegyész, informatikus, fizikus és egyetemista is

De rengeteg munkát vállalnak nyugdíjas barátaik is. A rendszeres feladatokat és az ételosztás csoportonként 20-30 önkéntes bonyolítja le, de minden vasárnap fogadnak külsősöket is.

Az ennivalón túl a csoport segíten munkát találni, télen meleg ruhákat biztosítanak és az ideiglenes szálláson való elhelyezésben is részt vesznek.

Még soha, egyetlen vasárnapot sem hagytak ki

A hatóságokkal a viszony elég hullámzó: az ételosztás helyszínéül szolgáló Klauzál téren például nem mindig kapnak engedélyt, de ilyenkor szerencsére egy magánterület biztosítja számukra a helyet, így még soha, egyetlen vasárnapot sem hagytak ki. A műfaj nehézsége pont a bizonytalanság: van egy állandó támogatói bázis, de kizárólag az emberek jóindulatától függ, hogy a jövőben sem maradjon el a téren egyetlen vasárnapi ebéd sem.

Mai nap hírei

Újabb részletek derültek ki a hétvégi tömeges oltásról

hirado.hu5 órája

Eltűnhet a krumpli Magyarországról

vasarnap.hu8 órája

Karikó Katalin: Már egy dózis Pfizer-vakcina is véd

demokrata.hu10 órája

Nagy újítással jönnek a Samsung-mobilok

itbusiness.hu11 órája

Istenes Bence sírva vallott az apjával való kapcsolatáról – Istenes László is reagált

femcafe.hu12 órája

Hiába a járvány, a kormány nem enged: teljes kórházi osztályok álltak le

168.hu12 órája

Rengeteg a fertőzött - Ez lett az eredménye az ingyenes budapesti koronavírus szűrésnek

life.hu12 órája

Kavartak egyet a Néppárt vezetői, hogy a Fidesz ne hagyja ott őket

444.hu18 órája