Kiemelt Hírek 2018. július 21.

40 magyar kórház zárhat be szeptemberben?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 21.
Ha az Állami Számvevőszék nem enged, a kórházak majdnem fele képtelen lesz ellátni a napi feladatait a Népszava információi szerint. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ cáfol.

Megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól, ami korábban lehetővé tette, hogy az intézmények akkor is fizessenek bért és elláthassák a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott keret arra már nem nyújtana fedezetet – írja a Népszava. A lap szerint a fiskális szabály miatt mintegy 40 intézmény csukhatja be a kapuit a betegek előtt szeptemberben.

Valójában már legalább négy éve nem költhetnének többet a kórházak az éves ellátmányuknál, eddig azonban a szabályt a betegellátás érdekében nem érvényesítették az egészségügyben, vagyis akkor is befogadták az intézmények számláit, ha azok már túlléptek a havi keretükön. Az év végi mínuszt hagyományosan konszolidációs csomagokkal rendezte az állam.

Ez a gyakorlat már korábban is szúrta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szemét, de most tényleg vége a türelmi időnek, és hiába küzd Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár azért, hogy a kórházakra ne terjedjen ki az érintett szabály hatálya.

A kórházak több mint egyharmada már túllépte az éves keretét

A megkérdezett gazdasági szakemberek szerint ha a számvevőszék nem enged a szigorából, akkor a 107 állami intézmény közül körübelül 40 húzhatja le a rolót legkésőbb szeptemberre, mivel az új számviteli szabályok mellett legfeljebb 4 százalékos eladósodás menedzselhető, az intézmények jelentős részének ennél azonban több tartozása van.

A Népszava az egészségügyi kormányzatnál is érdeklődött a helyzetről, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre. Az államkincstár most nyilvánosságra hozott adatai szerint június végén a kórházi tartozások összege elérte a 35 milliárd forintot.

Költvégvetési felügyelőket neveznének ki

Június végén Varga Mihály pénzügyminiszter is jelezte, hogy aggasztónak találja a kórházi adósságokat, és az egyetemekhez hasonlóan költségvetési felügyelők kinevezését javasolja. A felügyelők elég széles hatáskörrel rendelkeznének: a betegellátás felelőssége továbbra is a főigazgatót terheli, de csak azt a kötelezettségvállalást teljesítheti, amit a költségvetési felügyelője előzetesen engedélyezett.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ: Álhír

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében határozottan cáfolta “a kórházbezárásokról szóló álhíreket”. “Megkérjük a sajtó képviselőit, hogy az ilyen alaptalan álhírek gyártásával és kritikátlan átvételével ne próbálják meg megtéveszteni a közvéleményt”- írták.

 

Keresés az oldalon