3 fogásos olcsó menü hó végére

Külső forrás -
Ezeket biztos, hogy nem csak egyszer fogod elkészíteni!

Igaz, hogy már nagyon-nagyon hó vége van, de kevés pénzből is össze lehet hozni egy olyan menüt, amit aztán a család garantáltan újra fog kérni.

 

Sütőtök krémleves baconnel és pirított tökmaggal

Fotó: Thinkstockphoto – robynmac

Hozzávalók:

1 kg kanadai sütőtök

200 g burgonya

1 dl félszáraz fehérbor

2 db leveskocka

1 kávéskanál só (ízlés szerint)

bors ízlés szerint

1 db kockacukor

1 csipet szerecsendió

3 ek tökmag

100 g bacon

1 ek tökmagolaj

1.5 l forró víz (amennyi ellepi)

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, magjait és a rostjait kiszedjük, kockákra vágjuk.

A burgonyát megpucoljuk, szintén felkockázzuk.

Kevés felhevített olívaolajon a tököt és a krumplit pár percig pirítjuk, és mikor már jól átmelegedett, ráöntjük a fehérbort. Kb. 2 percig forraljuk.

Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és beledobjuk a leveskockát és a kockacukrot. Puhára főzzük.

A bacont vékony csíkokra vágjuk, és egy kevés olívaolajon pirítjuk, mikor már majdnem jó, rádobjuk a tökmagot. (Takarjuk le a lábast, mert a szemek kipattoghatnak!)

A levest botmixerrel a végén pürésíthetjük, sóval, borssal, köménnyel ízlés szerint ízesíthetjük.

Tálaláskor a levest egy kis szerecsendióval meghintjük, hogy pikánsabb legyen, tetejére ropogósra sült bacont, tökmagot teszünk és tökmagolajat csepegtetünk.

 

Gyors bögrés pizza

Fotó: Thinkstockphoto – karandaev

Hozzávalók:

1 bögre finomliszt (2,5 dl-es bögre)

0.7 dl meleg víz

1 ek napraforgó olaj

1 kávéskanál instant élesztő

0.5 ek méz

1 kávéskanál só

1 kávéskanál fokhagymapor

Elkészítés:

Meleg vízből, mézből és az élesztőből kovászt készítünk.

Ha a kovász kész, hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót és a fokhagymaport.

Először villával átdolgozzuk, majd a kezünkkel sima tésztává gyúrjuk.

Minimum 5 percig hagyjuk kelni (lehet többet is).

Három részre osztjuk és kör alakúra nyújtjuk.

Pici olajjal lekent pizzasütő tepsibe tesszük, majd ízlés szerint szósszal és tetszés szerinti feltéttel gazdagítjuk.

Forró, 190 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

 

Fahéjas-almás galette

Fotó: Thinkstockphoto – AnnaPustynnikova

Hozzávalók

A tésztához:

175 g vaj

2 teáskanál cukor

1 csipet só

235 g finomliszt

45 ml víz (jéghideg)

A töltelékhez:

4 közepes db alma

2 ek citromlé

90 g cukor

1 tk fahéj

1 csipet szerecsendió

1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a víz nélkül összedolgozzuk, majd apránként annyi vizet dolgozzunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

A tésztát átgyúrjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, golyókká formázzuk, majd lisztezett munkalapon kb. 15 cm-es átmérőjű köröket nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük és meglocsoljuk a citromlével. Elkeverjük cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és a keményítővel.

Az almákat elosztjuk a tésztákon, körben kb. 2 cm-es peremet szabadon hagyunk. A tésztaszéleket körben az almákra hajtjuk és enyhén rányomkodjuk.

30 percre hűtőbe tesszük.

190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Címlapfotó: Thinkstockphoto

Ez is érdekelhet

képcím

Pintér Sándor országos vízhiányt jelentett be

képcím

Istentiszteleti rendtartás, Újszövetség-fordítás, receptkönyv...

képcím

Úgy tűnik, semmi sem állíthatja meg a világ legnagyobb...