Pintér Sándor országos vízhiányt jelentett be

Startlap - Startlap
A belügyminiszter az ország teljes területére tartós vízhiányt jelentett be.

A közlemény szerint a hosszútávú vízhiányos időszakokban a gazdálkodók 30 napig vízjogi engedély nélkül használhatják az öntözővizet, ha erről értesítik a hatóságoka – írja a Pénzcentrum.hu. Emellett nem kell vízkészletjárulékot sem fizetniük. Az intézkedés célja , hogy a hatékony vízhasználat ösztönzésével enyhítsék a kifejezetten száraz tavaszi időszak hatásait. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a hidrometeorológiai viszonyok és előrejelzések figyelembevételével javaslatot tett a Belügyminisztériumnak a tartós vízhiányos időszak kihirdetésére már áprilisban. 

Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelentései alapján megállapítást nyert, hogy Magyarországon jelenleg széleskörű a talaj vízhiányos állapota.

Ráadásul az elmúlt évben Európa-szerte folyamatosan havi melegrekordok dőltek meg . Ezenfelül a szokásosnál melegebb és szárazabb nyarat jósolnak, emiatt pedig a NAK és a MAGOSZ  szükségesnek tartotta a vízhiányos időszak kihirdetését.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak jelenleg az minősül, ha a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 milliméter/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiséget 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig juttatnak ki – ismertették a közleményben.

 

Címlapkép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Hatalmas a tét az Európa-bajnokság keddi játéknapján

képcím

Ilyen házat vehetsz 1 euróért Szicíliában: a hülyének is...

képcím

Ok nélkül erősödött a forint, mindjárt 3000 lesz az arany?