2,4 millió csecsemő életét mentette meg egy ausztrál férfi különleges vére

A Guiness-rekorder véradó múlt pénteken adott utoljára vért.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-15 11:54

Fotó: Facebook

Utoljára adott vért a 81 James Harrison, aki 2,4 millió csecsemő életét mentette meg a vérével Ausztráliában – írja a 444.hu.

A hatvanas években Ausztráliában sok nő vetélt el, és az is előfordult, hogy a csecsemők agykárosodással jöttek a világra. A kutatók kiderítették, hogy a háttérben egy vércsoportokkal kapcsolatos betegség, az Rh-összeférhetetlenség áll. A rendellenesség az Rh-negatív vércsoportú anyák és Rh-pozitív babák esetén fordulhat elő, és a problémát az okozza, hogy az anyai szervezet ellenanyagot termel a magzat vére ellen, ami akár halvaszületéshez is vezethet.

Ritka típusú vére volt, különleges antitesttel

Rájöttek, hogy az anyáknak beadott speciális antitestet tartalmazó vérplazmával elkerülhető a betegség. Ilyen vére azonban nagyon kevés embernek volt, de szerencsére rátaláltak James Harrisonra, akinek az ereiben megtalálható a különleges antitest.

Harrison rendszeres és tudatos véradó volt. Ennek oka az volt, hogy gyermekkorában mellkasműtéten esett át, amelynek során nagy mennyiségű vért kapott a szervezetébe.

“Apám azt mondta, 13 egység vért kaptam, az életemet pedig ismeretlen embereknek köszönhetem” – mondta Harrison, aki sosem felejtette el azt, hogy az ő életét is mások vére mentette meg.

Minden egyes ampulla Jamesnek köszönhető

A férfi különleges véréből készített injekciót először 1967-ben használták sikeresen egy várandós nőnél, és azóta is az ő vérét használják a szer előállításához. A vérplazmájából készített Anti-D injekciót Ausztráliában a terhes nők átlag 17 százaléka kapta meg eddig, azaz mintegy 2,4 millió anya és csecsemő lehet hálás a különleges vér tulajdonosának.

“Minden ampulla Anti-D, amelyet valaha legyártottak Ausztráliába, James véréből van” – nyilatkozta az életmentő szert kifejlesztő program koordinátora.

Harrison egyébként fél a tűtől, általában oda sem mer nézni. Élete során összesen 1173 alkalommal adott vért, ami 2003-ban Giunnes-rekord is volt. “Remélem, ez egy olyan rekord, amelyet valaki majd megdönt. Az azt jelentené, hogy elkötelezettek az ügy iránt” – nyilatkozta a férfi.

Időközben James Harrisonon kívül még sikerült 200 olyan véradót találni, akinek a vére alkalmas a szer előállítására, így a hős véradó visszavonulásával nem szűnik meg a különleges vér utánpótlása.

 

Mai nap hírei

Gyanús halmok a határban – milyen kártevőt rejthetnek?

agroinform.hu4 órája

Híres párok meghökkentő házassági szerződései: nem semmi, miket írtak alá!

joy.hu5 órája

Az M. Richárd-enigma

demokrata.hu6 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu7 órája

Sorsdöntő év lehet az idei a földgáznak

tisztajovo.hu7 órája

Kidobta a kukába a 80 milliárd forintot érő merevlemezt!

napmintnap.com9 órája

Kevesebb emésztési panaszt okoz az A2-es típusú tej

szimpatika.hu16 órája

Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol

unilife.hu18 órája