Kiemelt Hírek 2021. március 12.

24.hu: A tömeges oltás kiértesítési rendszerének tesztje volt a káoszba fulladt, lefújt hétvégi oltási akció

Startlap Kiemelt Hírek 2021. március 12.
A portál információ szerint a 74 ezer krónikus beteg kudarcos berendelése mögött a kormány új egészségügyi csúcsszerve, az Országos Kórházi Főigazgatóság áll. Reggeli hírösszefoglaló.

24.hu: A tömeges oltás kiértesítési rendszerének tesztje volt a káoszba fulladt, lefújt hétvégi oltási akció

A portál információ szerint a 74 ezer, 18 és 60 év közötti, alapbetegséggel rendelkező beoltandó kudarcos berendelése mögött a kormány új egészségügyi csúcsszerve, az Országos Kórházi Főigazgatóság áll. Sikeres kísérlet esetén a lakosság viselkedését is megfigyelték volna. A névsorhoz kapcsolódó személyes adatokat aggályosan kezelték. Mi történt? Innen kiderül.

MOK: Itt az ideje használni az etikai kódexet, ha választani kell, ki kerülhet lélegeztetőgépre

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai kollégiumának elnöke az RTL Klubnak beszélt a tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány első hulláma idején kidolgozott dokumentum alkalmazásáról. Videó és további részletek itt.

A házi őrizetbe került Bige László nagyszabású közvélemény-kutatásából dolgozhat az ellenzék

A szokatlanul nagy mintával dolgozó felmérésnek az eredményei is izgalmasak, de nem kevésbé érdekes a megrendelő személye. A műtrágyagyártásból Magyarország egyik leggazdagabb személyévé váló Bige László, akinek a neve a legtöbbek számára onnan lehet ismerős, hogy nemrégiben gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették, állítja, “saját magának csináltatta” a vizsgálatot, amelyet a héten prezentáltak az ellenzéki kampányguruknak. Mi áll a kutatásban, és mégis mit akart vele kezdeni Bige László? Bővebben.

96 százalékos hatékonyságot mutatott a teszteken egy amerikai vakcina, és a kubai-iráni oltás is halad

A Novavax szeréről van szó, amely még az agresszívabb mutánsokkal erősen sújtott területeken is jól vizsgázott. A teszteredményekről és arról, hol tartanak az oltóanyag vizsgálataival, ebben a cikkben olvashatsz.

Fotó: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Mindeközben Kuba és Irán közös oltóanyaga is a tesztfázisba érkezett. Részletek itt.

Elkezdett terjedni a nigériai vírusvariáns

Algériában több beteg szervezetében azonosították az először Nigériában felfedezett mutánst. További információkért katt ide.

Drámaian megnőtt a parkolási bírságok száma, és visszatért a kerékbilincs

A kormány által a járványra hivatkozva bevezetett ingyenes parkolás totális fejetlenséget okozott, és ezzel közel duplájára emelte a szabálytalanságon kapott autósok számát a fővárosban. Újra elővették a kerékbilincseket, egyes kerületek lakói szerint a kivéreztetett kerületek így próbálnak pénzhez jutni. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Elkezdődött a huszadik magyar Duna-híd építése

Egyelőre csak a földmérők jelentek meg Pakson, de hamarosan megkezdődnek a látványosabb munkálatok is. Milyen lesz a paksi Duna-híd, és hogyan fogják felépíteni? Erről szól ez a cikk.

Hallgasd meg a Marsot: hangfelvételeket küldött a Perseverance

A február közepén landolt marsjáró először küldött hangfelvételeket, és a lézerét is kipróbálta, így a marsi szelek hangjai mellett ezt is meghallgathatod. Íme.

Csak a hétvégére marad velünk a tavasz

Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Az Atlanti-óceán térségéből enyhe levegő hatására a hét maradéka a tavasz jegyében telik, hétfőtől azonban ismét északiba fordul az áramlás, ami visszahozza a komolyabb hidegeket. A következő napok részletes időjárás-előrejelzése itt található.

Keresés az oldalon