21 éves rekordot döntött az infláció

Startlap - Startlap
Az elemzők várakozásait is felülmúlta az áprilisi drágulás, amely nemcsak éves viszonylatban látványos, de az egy hónap alatt történt árváltozás is érezhető. Délelőtti hírösszefoglaló.

21 éves rekordot döntött az infláció

A Központi Statisztikai Hivatal által kedden közölt számoknál nagyobb mértékű áremelkedésre utoljára 2001 nyarán volt példa. A legdurvábban éppen az élelmiszerek ára nőtt, ezt követik a sorban a tartós fogyasztási cikkek. Részletek.

Árstop: fontos változást jelentett be a Lidl

Egyre többször alakult ki áruhiány a boltokban, amiért a kisboltosok, cukrászdák, és vendéglősök a beszállítok helyett a diszkontoktól szerezték be az árplafon hatálya alá tartozó termékeket. A Lidl szigorú döntést hozott, amelyet elképzelhető, hogy a kiskereskedelmi szektor többi tagja is követ majd. Részletek.

Hiperszonikus rakétával lőtték Odesszát

Ezekkel a rakétákkal akár kétezer kilométerre lévő célpontokat is képes elpusztítani az orosz hadsereg; a kikötővárosban turisztikai célpontokat ért találat; Putyin invázióját elítélő írások kerültek fel az egyik legnagyobb Kreml-barát hírportálra; “nagyon valószínű”, hogy Finnország csatlakozna a NATO-hoz. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Kiemelt ünneppé nyilvánították Novák Katalin beiktatását

MTI/Nemes János

Személyesen Orbán Viktor határozott így a Magyar Közlönyben, a rendelet értelmében az immár kiemelt fontosságú rendezvényért hat miniszter, és egy külön operatív törzs felel. További információkért katt ide.

Stummer János: A mai napon kiléptem a Jobbik Magyarországért Mozgalomból

Stummer már a párt szombati tisztújító kongresszusát követően, ahol Jakab Péterrel szemben elnökjelöltként alulmaradt, élesen kritizálta a Jobbikot és ellenfelét. Bejelentését főként politikai nézetkülönbségekkel indokolja. Részletek.

A születésszám sosem látott csökkenése egybeesik egy járványügyi intézkedéssel

A modern statisztikai nyilvántartás létezése óta nem mértek olyan alacsony élveszülési számot az év első három hónapjában, mint idén január és március között. A friss adatok még látványosabbak az elmúlt két év növekvő számai tükrében, ugyanakkor – vélik a KSH kutatói – amennyiben a jelentős bezuhanás hátterében valóban az egyik járványügyi intézkedés áll, 2022 további részében még be is hozhatjuk a lemaradást. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

“Azért kellett meghalniuk, mert nem voltak megjelölve” – leölési határozattal végeztek az idős festőművésznő nyájával Bács-Kiskunban

Rendőrök vették körbe, hogy ne tudjon az állataihoz menni és két órán keresztül, amíg tartott a végrehajtás, rendőrgyűrűbe zárva fogták le. Teljesen tehetetlen volt, csak a lövéseket hallotta a távolból, a vadászles felől és a juhai kétségbeesett bégetését.

A hivatalos indoklás szerint a villanypásztor nem működött, a juhok nem voltak nyírva és az ellenőrzések alkalmával az ügyfél nem volt együttműködő, ugyanakkor az állatvédő szakember szerint a leölési határozat barbár, kegyetlen, ráadásul ténybeli tévedéseket is tartalmaz. Törteliné Breznay Klárától öt évvel ezelőtt a lovait kobozták el, amelyről a bíróság később kimondta, jogsértés történt. Riport.

Megérkeztek a látványtervek Magyarország első kerékpáros Duna-hídjáról

MTI/Mohai Balázs

A Kisoroszi és Dunabogdány között feszülő, a Szentendrei-szigetre vezető függőhíd számára egy ritkaságnak számító építészeti szerkezetet terveztek. A híd mellé 21 kilométer új kerékpárút is érkezik. Fotók és további részletek itt.

Menekülés közben lőtte magát agyon a börtönőr, aki megszöktetett egy rabot Alabamában

Lauderdale megye államügyésze úgy nyilatkozott, az életét is rábízta volna Vicky White-ra, olyan megbízható dolgozó volt. A nő, aki a házát is eladta, egy gyilkossággal megvádolt rabot szabadított ki a büntetés-végrehajtási intézményből, a férfi később megadta magát. Az esetről és annak fejleményeiről itt írnak.

Ha te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Két nap, és átlépjük a 30 fokot

Kedden még előfordulhat némi csapadék, aztán szerdától száraz idő veszi kezdetét, kora nyári, akár 32 fokos hőmérséklettel. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

Irán több mint kétszáz drónnal és rakétával támadta Izraelt

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?